Mp3-sajt för stenkakor uppe igen

2008-08-15 10:09  

Samlingen av nedladdningsbar musik från gamla stenkakor är tillbaka på webben. När det blev känt att nästan fyra tusen mp3-filer kunde laddas hem gratis blev sajten överbelastad och stängdes men har nu öppnats igen.

Tidigare i veckan berättade flera stora nyhetstjänster om en ny webbplats som erbjöd gratis nedladdning av musik från gamla 78-varvare i mp3-format.

Dagen efter skriverierna kom igång stängdes sajten som låg på webbhotellet Yahoo Web Hosting.

Genast dök spekulationer upp om att det var skivbolagen som tvingat Yahoo att dra ur kabeln. För det råder ingen tvekan om att det egentligen handlar om piratkopiering då sajten inte fått tillstånd av dem som äger upphovsrätten till musiken och inspelningarna.

Men några påtryckningar från musikindustrin förnekas av Yahoo som nu öppnat sajten igen, skriver Wired.

Stängningen berodde istället på att servern där sajten finns blev överbelastad.

Från att ha haft några tiotal besök om dagen steg belastningen till över sex tusen i timmen efter skriverierna kom igång.

Cliff Bolling som driver musiksajten berättade för Wired att han blev förvånad över stängningen då han betalade för obegränsad trafik.

– Eftersom Yahoo Web Hosting är en delad tjänst har vi skyddsmekanismer mot att hög belastning på en sajt inte ska försämra prestandan på andra sajter som ligger på samma server, säger en talesperson för Yahoo till Wired.

– Men nu har vi kontaktat kunden som driver musiksajten och föreslagit olika lösningar för att få hans webbplats online igen.

Enligt Wired är en av begränsningarna som införts att en besökare inte samtidigt kan ladda hem hur många låtar som helst.

Men restriktionerna verkar vara ganska milda. När Ny Teknik testade lyckade vi hämta hem 20 låtar på en dryg minut.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt