Mp3 kom tillbaka - allt är förlåtet!

2007-01-23 23:00  

Det största svenskägda skivbolaget Bonnier Amigo ska börja sälja sin musik utan kopieringsskydd i mp3-formatet.Även de internationella storbolagen är på väg att överge kopieringsskydden av nedladdningsbar musik.

Microsofts Bill Gates sade nyligen att han inte längre tror på DRM. Alltså den teknik som används för att kopieringsskydda nedladdningsbar musik som säljs via internet.

Samtidigt har det största svenskägda skivbolaget Bonnier Amigo bestämt sig för att börja sälja sin musik i det oskyddade mp3-formatet.

- Anledningen är att DRM upplevs som ett hinder av många musikköpare vilket minskar den legala försäljningen, säger Ludvig Werner som är vd för Bonnier Amigo.

Kommer inte piratspridningen att öka om kopieringsskydden försvinner?

- Spridningsproblemet finns redan. Det påverkas inte av att vi börjar sälja mp3-musik. All musik finns trots kopieringsskydden tillgänglig för dem som vill ladda ner illegalt, säger Ludvig Werner på Bonnier Amigo.

En som ogillar DRM är Thomas Persson, vd för Inprodicon som är Nordens ledande distributör av nedladdningsbar musik.

- Det här DRM:et som de stora skivbolagen insisterar på är rena rama skiten då det ställer till besvär för användarna, säger Thomas Persson.

Det stora problemet med DRM är att det finns i olika icke kompatibla versioner. Musik från Apples Itunes Store kan bara avlyssnas i Ipod och låtar med Microsofts DRM funkar oftast inte i mobiltelefoner eller Ipod.

Ett annat problem är att det kan vara svårt att flytta inköpt musik mellan olika datorer och musikspelare.

I dag är praktiskt taget all nedladdningsbar musik från de stora dominerande skivbolagen kopieringsskyddad.

Men för de mindre oberoende, så kallade independentbolagen, gäller snarare motsatsen. De säljer oftast sin musik i det oskyddade mp3-formatet.Många av de oberoende skivbolagens mp3-låtar finns även hos de stora nätbutikerna som främst säljer musik som skyddas av DRM. Men den som bara vill köpa musik i mp3-formatet har svårt att hitta den där.

Därför har Cdon, som säger sig vara nordens största internetbutik för musik, nu öppnat en speciell mp3-avdelning på sin webbplats.

- Anledningen är att vi märkt att kunder har problem med DRM-skyddade låtar och efterfrågar mp3-formatet, säger Andreas Schön som är ansvarig för den digitala försäljningen på Cdon.

På senare tid har även företrädare för de största internationella skivbolagen sagt att de tror att DRM är på väg ut. Några av dem, som EMI och Sony BMG, har också börjat testa att sälja enstaka låtar och album i mp3-formatet för att undersöka hur det fungerar.Branschfolket spår kopieringsskyddets död

Kommer DRM-skyddet av köpt nedladdningsbar musik att försvinna?

Thomas Persson, Inprodicon:

- Jag hoppas det.Daggan Stamenkovic, Klicktrack:

- Det måste bli så.Ludvig Werner, Bonnier Amigo:

- Inte helt och hållet om de olika DRM-formaten blir kompatibla.Andreas Schön, Cdon:

- Det kommer att försvinna i sin nuvarande form, men kanske ersättas av en "lightversion".

Populärt i nätbutiker

Det klassiska mp3-formatet, som inte har något kopieringsskydd, används allt mer vid försäljning av musik.

En svensk pionjär när det gäller att sälja mp3-musik är Daggan Stamenkovic som driver företaget Klicktrack Download Technologies. Han erbjuder ett komplett paket till skivbolag och artister som vill sälja mp3-musik från egna webbplatser.

I dag använder de flesta svenska, men även andra skandinaviska, europeiska och amerikanska småbolag Klicktracks tjänster för att sälja sin musik.

- Tillströmningen är lavinartad och i dag anslöt jag det 252:a skivbolaget till Klicktrack som nu har omkring 100 000 mp3-låtar att erbjuda, säger Daggan Stamenkovic.

En nätbutik som bara säljer mp3-musik är Emusic som sålt över 100 miljoner låtar och är näst störst i USA efter Itunes Store. Sedan i höstas välkomnar Emusic även kunder från EU-länderna.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt