Motordrivet stativ gör filmen stadig

2017-03-03 06:00  

Kinesiska DJI har gjort sig ett namn som drönartillverkare. Men för den som vill filma från marken har de utvecklat ett telefonstativ som kompenserar för handens rörelser.

I den ena filmen studsar bilden runt ordentligt. I den andra håller den sig lugn. Båda är tagna med samma telefon. Men medan den ena skriker amatör ger den andra ett mycket mer professionellt intryck.

Den första filmen är handhållen, den andra är tagen med Osmo Mobile som hjälpmedel.

Tack vare tre motordrivna, rörliga armar kan stativet kompensera för de skakningar som användaren står för. Det primära användningsområdet är för att skapa just mer professionella filmer.

Det förbättrade slutresultatet är en kombination av mindre skakningar och av mjukare panoreringar. På handtaget sitter en joystick som låter mig långsamt svepa över scenen som jag filmar, i stället för att med ryck hoppa runt i den.

Med Osmo Mobile är jag inte utlämnad till min egen förmåga att hålla rätt motiv i bild. Via bluetooth håller telefon och stativ kontakten med varandra, och tack vare bildanalys är det möjligt att tala om för tekniken vilket objekt i bilden som är viktigast att hålla koll på. Rita en fyrkant med pekfingret och sedan följs personen, båten, bilen eller vad det nu handlar om. Så länge det rör sig inom ramen för stativets svängradie, vill säga. Funktionen kallas för active track och fungerar bra.

Men även om du i första hand använder din telefon för att ta stillbilder erbjuder Osmo Mobile intressanta möjligheter. Timelapsefotografering, där en bildserie sätts ihop till en kort film för att visa ett längre skeende komprimerat till någon minut, blir väldigt enkelt med ett stativ som ser till att kameran håller sig still. Tack vare att stativet dessutom kan röra sig på egen hand går det att göra timelapsefilmer som panorerar. Väldigt effektfullt.

Film utan DJI Osmo Mobile-stativ:

Test med DJI Osmo Mobile-stativ:

Slutligen löser Osmo Mobile ytterligare en utmaning som fotografer har: behovet av längre slutartider utan att det för den sakens skulle uppstår skakningsoskärpa i bilden.

När det gäller resultatet levererar Osmo Mobile vad man kan hoppas på. Men det finns några saker att anmärka på.

När telefon och stativ ska jobba på egen hand under en stund, för exempelvis timelapsefotografering, behöver Osmo Mobile stagas upp. Det finns gängor för att fästa den i ett kamerastativ. Men de sitter så illa till att det egentligen behövs en förlängningsdel för 250 kronor. Det går att klara sig utan den, men det kräver lite våld och frågan är hur det påverkar gängorna över tid.

Ett annat beslut man som användare kan bli lite trött på är valet av laddkontakt. I stället för att välja någon av standardlösningarna har DJI gått på ett eget alternativ, utformad som en 3,5-millimeterskontakt.

Slutligen känns fodralet lite väl sladdrigt som skydd för en pryl som kostar drygt 3 000 kronor.

Men har du de pengarna och ofta använder din telefon som kamera, då är Osmo Mobile ett köp som kommer innebära att du får ut ännu mer av den.

Tipset

Om du lägger 3 000 kronor på en Osmo Mobile, så överväg att även skaffa appen Filmic Pro. Det är en filmkamera-app som ger dig mycket bättre kontroll över inställningar och som dessutom fungerar bra tillsammans med stativet.

Finns till både Android och Iphone.

DJI Osmo Mobile

Vad: Stabiliserande stativ för mobiltelefoner.

Varför: För att minska skakningarna i filmer och för att fotografera på nya sätt.

Till: Både Android och Iphone.

Pris: Drygt 3 000 kronor.

Plus +

Stabilisering som gör stor skillnad i filmerna från telefonen.

Användbar för både filmare och fotografer.

Välbyggd hårdvara.

Minus -

Priset.

Stativfästet.

Fodralet.

Inte standardanslutning för laddaren.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt