Möt Zoe – avataren med sex känslouttryck

2013-03-21 09:50  
Zoe

Skriv ditt meddelande. Definiera känslouttrycket. Avataren Zoe gör resten, mer övertygande än sin mänskliga förebild.

Zoes sex mänskliga känslouttryck är glad, ledsen, ömsint, arg, rädd och neutral. De sex uttrycken kan ställas in steglöst och blandas fritt. Dessutom kan röstens tonhöjd, hastighet och djup ställas in.

Tanken är att Zoe ska bidra till naturligare interaktion med datorer och nättjänster som till exempel personliga assistenter, eller kanske ta plats i dataspel.

Och faktum är att hon är övertygande, mer så än sin förebild.

Zoe är utvecklad av forskare vid University of Cambridge. Hon bygger på flera dagars inspelning av den brittiska skådespelerskan Zoe Lister.

Röstdata och visuella data från inspelningarna konverterades till matematiska algoritmer för röst- och ansiktsmodellering, vilka i sin tur ligger till grund simuleringarna av avataren Zoes röst- och ansiktsuttryck.

I ett försök fick avataren Zoe läsa upp tio olika fraser för tjugo personer som fick välja vilket av de sex olika känslouttrycken som de uppfattade.

När försökspersonerna både fick se och höra Zoe valde de avsett känslouttryck i 77 procent av fallen, medan de bara prickade rätt i 73 procent av fallen när skådespelerskan Zoe Lister agerade samma fraser.

Tanken är att avataren ska kunna anpassas till olika personer så att den ser ut och låter som enskilda användare.

En liknande tekniksom kallas Faceshift har utvecklats vid EPFL i Lausanne, men då handlar det om en avatar som är kopplad till en kamera och följer uttrycken i ett mänskligt ansikte som kameran riktas mot.

Här är en video med Zoe och forskarna som utvecklat henne:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/kOil2HSDq0E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Och här en video med avataren Faceshift som följer uttrycket i ett verkligt ansikte:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0AFFWPkcOmE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Mer om: Avatar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt