Molybden och grafen i nytt flashminne

2013-03-25 09:23  
Atomlagertunna skikt av molybdensulfid och grafen varvas som en sandwich. Foto: EPFL

Kombinationen molybdensulfid och grafen är idealisk för att framställa nästa generation flashminnen.

Forskare vid anrika schweiziska universitetet EPFL har framställt en prototyp till en flashminne som har möjlighet att bli mycket effektivare än dagens flashminnen.

Man har gått vidare på tekniken att använda molybdensulfid, som forskarna för två år sedan visade möjligheten att använda som material i effektiva elektronikkretsar.

Nu har forskarna kombinerat molybdensulfid med grafen för ett tänkt flashminne och utnyttjar de båda materialens bästa egenskaper. Båda materialen är byggda i ett atomlager tunt skikt.

Grafen är en bättre ledare, molybdensulfid har överlägsna halvledaregenskaper. Tillsammans får de båda materialen i kombination unika egenskaper.

Genom att ersätta kisel med molybdensulfid ser forskarna möjligheter till mycket små och energisnåla minnen med stor lagringskapacitet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Grafen Flashminne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt