Mobilstrålning mäts på 3000 barn

2009-01-12 14:53  

Stress, sömnsvårigheter, huvudvärk. Oron för hur mobilstrålning kan påverka barn och ungdomar har nu undersökts på 3000 unga i Tyskland.

1524 ungdomar mellan 13 och 17 år, samt 1498 barn mellan 8 och 12, har deltagit i undersökningen, som pågick under en 24-timmarsperiod.

De undersökta personerna utsattes för elektromagnetiska fält från gsm900-bandet, gsm1800, wcdma (3G), trådlös telefon (Dect) och trådlöst nätverk (wlan).

De strålningsvärden som barn och tonåringar utsattes för låg på i snitt 0,2 procent av de gränsvärden som tyska strålskyddsinstitutet satt upp.

Vid undersökningen fick barnen svara på frågor om sitt välbefinnande.

Resultatet blev att någon påverkan inte kunde konstateras.

En tredjedel av tonåringarna hade uppgett att de kunde bekymra sig för effekterna av mobiltelefontekniken, och 9 procent uppgav att de kände av effekterna av elektromagnetiska fält. 33 procent av detta sattes i samband med just mobiltelefoni.

Hela 57 procent av de mindre barnens föräldrar bekymrade sig för sina barns påverkan från strålningen.

90 procent av tonåringarna var redan ägare av mobiltelefoner och hälften av den yngre undersökningsgruppen.

Undersökningen genomfördes vid Luwig-Maximilians-universitetet i München på uppdrag av tyska strålskyddsmyndigheten BfS.

Undersökningsledaren betonar att mätningen endast omfattar upplevt obehag av elektromagnetiska fält under en begränsad tidsperiod. Den ger alltså ingen indikation om långsiktiga effekter mobilanvändning. Därför fortsätter BfS även i fortsättningen att rekommendera försiktighet vid mobilanvändning hos barn och ungdomar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt