Mobilspel på nya vägar

2008-11-25 23:00  

Zyked, Geo, Ghostwire - tre aktuella mobilspel som inte liknar något du sett hittills. Det självklara namnet på den svenska utvecklaren - A Different Game.

När Nokia nyligen utlyste en tävling för det mest innovativa spelkonceptet i världen hamnade två svenska företag i topp - etablerade Jadestone på andra plats, och den lilla Stockholmsstudion A Different Game på första plats med idén till spelet Ghostwire.

Priset, 40 000 euro, blir grundplåten till spelet, som ska göra en modern mobil till ett rent ghostbusterinstrument. Kamera, mikrofon, och positionering används för att jaga och fånga spöken i något som lättast kan jämföras med Pokemon (gotta catch them all).

- Spöken är tacksamma. Tekniken behöver inte vara perfekt. De kan vara suddiga och abstrakta. Sedan får fantasin fylla i luckorna. Vi vill göra det här ganska skrämmande, säger Tom Söderlund, kreativ chef på A Different Game.

Närmare i tiden än Ghostwire ligger spelet Geo, som bygger på det smala mobilunderhållnings-stickspåret där spelaren rent fysiskt måste befinna sig i verkligheten.

- Det har varit svårt att kommersialisera sådana spel tidigare. Man måste ha samarbete meda många operatörer och mobilvärlden är väldigt fragmenterad. Mycket sådant har blivit lättare med Iphone, säger han.

I Geo står du mitt i mobilens karta och ska erövra rutor omkring dig. Ungefär som brädspelet Risk med möjlighet att se och kommunicera med andra Geogamers på kartan.

Zyked är ett tredje, enklare spel. Det är Tom Söderlunds privata projekt och mer ett motionsinstrument med inslag av spelmoment. Här kan du göra en löprunda via en karta på en webbsajt och utmana andra att slå din tid. Mobilen blir som ett stoppur som också visar hur du ligger till i utmaningen.

Roger Rosenlund

Mer om: Nokia Mobilspel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt