Mobilskärmen betydligt renare än toasitsen

2014-11-07 12:44  

Trots att skräckhistorier talar om mobilskärmen som en bakteriehärd visar ny forskning att toasitsen är hundra gånger värre.

Då och då kommer larmrapporter som berättar att mobilskärmen tillhör de mer ohygieniska prylar vi omger oss med.

Men professor Markus Egert vid universitetet i Furtwangen har lett en forskargrupp som studerat problemet närmare.

Man kom fram till att oron för mobilskärmen som en smitthärd är klart överdriven. Skärmen är i själva verket en av de renare prylarna i vår närhet.

Vid tester visade det sig att antalet bakterier på skärmen i snitt uppgår till 1 per kvadratcentimeter. Det är ungefär en hundradel av vad som kan finnas i handen på en människa eller på toasitsen där hemma.

Men det hindrar inte att man ska vara försiktig, säger Markus Egert. Även ett fåtal bakterier av sorten Escherichia coli som kan finnas på en skärm kan ge upphov till sjukdom.

För att förbättra hygienen och minska antalet bakterier med upp till 96 procent rekommenderar forskarna att man rengör skärmarna med dukar som rekommenderas för glasögon, doppade i sprit. Att enbart rengöra med en torr trasa tar bara bort 80 procent av bakterierna.

Studien har lett till ett samarbete med Zeiss Vision International GmbH i Aalen för en mer omfattande studie av rengöring av ytor.

En utförlig rapport finns i Folia Microbiologica.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt