Mobilsignalradar mot terrorangrepp

2015-01-08 13:59  
Antennsystemet upptäcker en liten båt med ekon från mobilsignaler. Foto: Fraunhofer FKIE

Ekon från mobilnätens basstationer kan användas för att snabbt spåra små båtar som används för terrorangrepp i kustnära områden.

Långt ifrån alla kuststäder övervakas med radaranläggningar som kan upptäcka små snabba båtar som kan användas för terrorangrepp. För terrorister är det enkelt att närma sig kusten för att ta iland och utföra sprängattentat.

Forskare vid tyska Fraunhoferinstitutet FKIE i Bonn utvecklar nu ett antennsystem för att bevaka kustnära anläggningar, kallat Passive Coherent Location, PCL. De använder sig av signaler som hela tiden skickas ut från mobiltelenäten och kan med metoden upptäcka även sådana små snabba båtar som också används för att kapa handelsfartyg.

Metoden liknar traditionell radarteknik, som skickar ut elektromagnetiska signaler och fångar upp de ekon som studsar tillbaka. På motsvarande vis fångar PCL-antennen upp de mobiltelefonsignaler som reflekteras när de träffar en båt.

Jämfört med traditionell radar är emellertid utvärderingen av ekona betydligt mer komplex. En radarantenn sänder ut unika väldefinierade signaler inom en begränsad sektor.

Den nya sensorn använder mobiltelesignaler som sänds ut i olika riktningar och från olika basstationer. Antennen får ta emot en kaotisk ekomix, ur vilken man ska identifiera en liten, snabbgående båt.

- Ett problem var att vår antenn lätt identifierade de starka signalerna från mobilmasterna, säger Reda Zemmari, projektledare vid FKIE. De reflekterade ekona från båtarna var betydligt svagare.

Lösningen blev att utveckla algoritmer som dämpade signalerna från mobilmasterna. En fördel är att olika mobilmaster sänder på olika frekvenser. På så vis kan det program man utvecklat skilja mellan olika signaler och ekon. Dessutom lägger systemet märke till båtar som rör sig genom deras förflyttning via de frekvensskiften som då uppstår. Systemet kan därför hela tiden kontrollera om det uppfattar signalerna rätt och hur objektet rör sig.

Försök som har gjorts vid tyska kusten visar att båtar som endast är några få meter långa kan upptäckas på avstånd upp till 4 km.

- Vår utrustning kan transporteras på en liten vagn och är därför mycket flexibel, säger Zemmari. Enda förutsättningen för att använda den är att området täcks av mobiltelefoni.

Reda Zemmari försäkrar att man med tekniken inte kan avlyssna samtal, man använder endast sändarens drivsignaler.

 

(Denna artikel kan inte längre kommenteras på grund av missbruk)Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt