Mobilprat mindre farligt än sex och mat

2011-04-14 11:13  
Trafiksäkerheten framför allt: inget kyssande under bilfärden. Foto: Colourbox

Den danska hörlurstillverkaren Jabra vädrar morgonluft efter att riksdagen flaggat för förbud mot mobilprat i bilen – utan handsfree. Och passar på att peka ut värre farligheter än mobilprat.

Jabra har gjort en internationell undersökning om vad folk har för sig i bilen – förutom att de kör.

De vanligaste distraherande beteendena under bilkörning är att äta, skälla på andra trafikanter, byta kläder, kyssas, skicka SMS, använda GPS och olika sexuella aktivi­teter(!)

– Resultatet av undersökningen verkade först vara ett skämt. I verkligheten är det skrämmande och ett verkligt hot mot trafiksäkerheten, säger John Bäckström som är försäljningsansvarig på Jabra i ett pressmeddelande på torsdagen.

72 % brukar äta
63 % skriker på andra trafikanter

29 % kysser medpassagerare
28 % skriver SMS

25 % byter kläder
24 % ordnar med håret

15 % har sex eller andra sexuella aktiviteter
13 % lägger makeup

10 % läser tidningar
5 % rakar sig

Enligt undersökningen är det främst yngre bilförare (18-35 år) som sysslar med olämpliga aktiviteter när de kör, samtidigt som de själva inte uppfattar dem som farliga.

Bland alla tillfrågade förefaller japanerna vara de som i störst utsträckning ägnar sig åt kroppsvård eller använder elektronisk utrustning som videospel, filmer, ljudböcker och musikanläggningar.

Britterna verkar å andra sidan vara de mest säkerhetsorienterade.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt