Digitalisering

Mobilmodellerna som klarar kanonljud

Nexus 5, Sony Experia Z1 och Iphone 5S är några av mobilmodellerna som nu klarar bättre ljud. Foto: TT

Väsentligt bättre ljud i mobilen – så kallad HD Voice – fungerar nu i Sverige, fem år efter de första europeiska länderna. Men bara hos Telia eller Tele2. Och bara över 3g-nätet.

Publicerad

Sedan några dagar fungerar nu tekniken HD Voice i 3g-näten hos Telia och Tele2. Tekniken ökar det överförda frekvensområdet för ljud från det traditionella mellan 300 Hz och 3,4 kHz, till det generösare utrymmet 50 Hz till 7 kHz. Den mänskliga rösten anses utnyttja frekvenser mellan 80 Hz och 14 kHz.

Resultatet är bättre möjlighet att urskilja röst från bakgrundsbuller, och även att höra skillnad mellan exempelvis konsonanterna s och f. Ett prov på skillnaden finns här. I nättjänster som exempelvis Skype finns sådan ljudkvalitet sedan länge, eftersom varje aktör fritt kan bygga sin egen teknik utan krav på standard.

För att HD Voice ska fungera krävs en mobil med stöd för tekniken. Enligt Telia finns stöd i de flesta nya mobiler från 2012 och framåt. Med på listan finns bland annat Iphone 5s/c, Samsung Galaxy S4, Nokia Lumia 625/925/1020, LG G2/Nexus 5 samt Sony Xperia E/ZR/Z1/V. Tekniken fungerar automatiskt och kostar ingenting extra att använda.

Ljudtekniken bygger på standarden AMR-WB, Adaptive multi-rate wideband, utvecklad av bland annat Ericsson och Nokia. Standarden låg färdig under flera år, men intresset från mobiloperatörerna var svalt och först 2009 togs den i bruk i de första näten.

Först ut var mobiloperatören Orange som startade i Moldavien, och fortsatte med installationer i Frankrike, Spanien, Luxemburg, Storbritannien och Belgien.

Och nu, fem år senare tas alltså tekniken i bruk i Sverige.

Enligt Wikipedia finns HD Voice nu i omkring 100 nät i 71 länder, men ännu fungerar den bara inom mobilnät, inte mellan mobilnät. Ytterligare teknik måste installeras för att det ska bli bättre ljud i samtal mellan olika operatörer.

– Detta kräver en ”obruten” IP-förbindelse mellan de två terminalerna i ett samtal och idag har vi inte IP-interconnect mellan operatörerna. Det är ännu för tidigt att säga när detta kan komma. Detta fungerar inte heller mot Tele2 eftersom det är ”core-nätet”, det vill säga telefoniväxlarna som måste sitta ihop. Vi delar bara radionät och inte core-nät med dem, säger Hans G. Larsson, informationsansvarig vid Telia Sonera.