Mobiljätten Symbian nu som öppen källkod

2010-02-04 16:04  

Symbian – världens dominerande operativsystem för datorlika mobiler – finns nu i sin helhet som öppen källkod. Därmed ökar Nokias favorit Symbian sina möjligheter att försvara sig mot Googles Android och Iphone OS.

Fyra månader före utsatt tid har hela Symbians kod nu överförts till öppen källkod. Detmeddelande Symbian Foundationpå torsdagen.

Steget till öppen källkod, och att erbjuda operativsystemet gratis, är en del i en plan för att stärka Symbian mot de starka utmaningen från flera håll under de senaste åren.

På fyra år har Symbian, som framförallt använts av Nokia, minskat sin marknadsandel bland datorlika mobiler från omkring 73 procent till 45 procent.

Utmaningen består av moderna pekskärmsmobiler som Iphone med Iphone OS och mobiler byggda på Googles Android – även det gratis och byggt på öppen källkod.

Sommaren 2008 köpte Nokia upp hela Symbian och överförde koden till en fristånde stiftelse, Symbian Foundation, som lett övergången till öppen källkod och driveren modernisering av operativsystemet.

Nokia är fortfarande den största bidragsgivaren till utvecklingen och fortsätter att använda Symbian i datorlika mobiler i mellansegmentet.

I de mest avancerade mobilerna har Nokia börjat använda ett eget Linuxbaserat operativsystem, Maemo. Först ut där är dentekniskt avancerade N900.

Ett annat led i att försvara Symbian mot utmanarna är att vara så öppet som möjligt med utvecklingen framöver. Därför finns äventidplanen för Symbians vidareutvecklingnu tillgänglig.

Här finns Symbians källkod.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt