Mobiler ska hålla<br></br>längre än två år

2006-12-22 07:30  
Bara intressant i 3-4 år.

På torsdagen slog Oslo tingsrätt fast att en mobiltelefonköpare har rätt att reklamera en dåligt fungerande telefon upp till fem år efter köpet. Mobilbranschen däremot anser att två års garanti räcker och kommer troligen att överklaga domslutet.

Diskussionen om hur länge en mobiltelefon ska hålla har hållit på i flera år i Norge. Den norska konsumentköplagen har två nivåer på leverantörsgarantierna - antingen garanti upp till två år eller garanti upp till fem år beroende på vad det är för produkt.

Det aktuella rättsfallet handlar om en Nokiakund som reklamerat sin två år och tre månader gamla Nokia 6100 men blivit nekad garantireparation av Nokia.

Nokia och elektronikbranschens organisation menar att den praktiska livslängden på en mobiltelefon inte är längre än två år. Utvecklingen går så fort att en mobiltelefon som har ett par år på nacken anses omodern.

- Mobiltelefoner som används på ett normalt sätt är inte tänkta att användas mer än tre till fyra år. Därför är en garantitid på fem år för lång, säger chefen för Elektronikbransjen Synnöve Björke till den norska webbtidningen Digi.no.

Men Oslo tingsrätt slår fast att garantitiden för mobiltelefoner ska vara upp till fem år. Och det ska gälla även de billiga modellerna. Säljaren är därmed skyldig att betala tillbaka mobilens värde.

På Elektronikbransjen är man besviken över tingsrättens beslut och överväger att överklaga.

Man menar att tingsrätten borde ha stannat vid två års garantitid eftersom även tingsrätten är med på bedömningen att den verkliga livslängden på en mobiltelefon inte är så hög som fem år utan ligger mellan två och fem år.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt