Mobiler och handdatorer ger gamla datorspel ett andra liv

2003-02-14 15:12  
Robert Kreese, tvspels- nostalgiker

Kraftfulla handdatorer och mobiltelefoner betyder nytändning för gamla datorspel. Med rätt program förvandlas din Pocket PC till en Atari ST eller din nya Nokia till en gammal Game Boy. Entusiasterna ser det som ett sätt att bevara ett kulturarv men spelföretagen är inte alltid lika glada.

De mobila emulatorerna är den senaste trenden i en rörelse som arbetar för att återuppväcka gamla datorsystem på moderna datorer. En snabb titt på internetsajten Zophar.net och dess svenska avläggare, Swedish Emulation News, visar att det knappt finns en hemdator eller spelkonsol som inte väckts till liv på allt från vanliga pc till digitalkameror. Favoriterna bland entusiasterna är gamla 8-bitarssystem från 1980-talet, hemdatorns guldålder.
Robert
Kreese
- När man var liten spelade man dag och natt, det är en livsstil, säger Robert Kreese som driver webbsidan Swedish Emulation News.

Den känslan, med spel med blippande ljud i stället för Dolby surround och pixlig grafik i stället för filmsekvenser, letar han efter igen.
- I de gamla spelen fanns det utrymme för en bra historia, inte bara en massa effektsökeri.

Han köpte visserligen en ny Playstation 2 direkt när den kom till Sverige.
- Men den har mest blivit stående och samlar damm, säger han.

I stället är det gamla klassiska konsoler och hemdatorer från företag som Commodore, Atari och Nintendo som gäller. De finns inte att få tag på i affärerna längre. Enda sättet att få spelen att leva vidare är att använda just emulatorer.
- Så länge maskinen fortfarande finns på marknaden vill vi inte uppmuntra att spelen spelas med en emulator, säger Robert Kreese.

De som gör emulatorer för system som fortfarande säljs riskerar också att få ovänner i företag som Sony och Nintendo. De vill inte ha konkurrens till sina konsoler och har vid flera tillfällen försökt stoppa emulatorer via domstol.

En kulturgärning
Att emulera gamla maskiner kan däremot ses som en kulturgärning i klass med att hålla en gammal bil i körbart skick.
- Det är ett sätt att kunna visa för barnen hur det såg ut, säger Robert Kreese.

För att kunna spela ett spel i en emulator krävs ofta att det ursprungliga spelet överförs i en speciell fil som passar i den nya datorn eller handdatorn. Dessa filer sprids av entusiasterna via nätet, ibland med tillåtelse från upphovsrättsinnehavaren, ibland utan.

Att göra en emulator kräver grundläggande kunskaper om hur systemet som ska emuleras fungerar. Många av de emulatorer som finns att hämta från olika entusiastsajter på internet håller låg kvalitet och klarar inte allt det gamla systemet gjorde.

Per Håkan Sundell som gjort en av de bästa emuleringarna av Commodore 64 beskriver det som en forskningsgärning och en utmaning att få till en bra emulator.

- För mig är det känslan av att göra något som andra tycker är svårt som är drivkraften. Det är en tävlingsgrej, säger han.

Hans emulator började som ett examensarbete i Datavetenskap på Chalmers och Göteborgs universitet. I dag uppskattar han att programmet laddats ner från nätet ungefär en miljon gånger.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt