Digitalisering

Mobiler och handdatorer ger gamla datorspel ett andra liv

Robert Kreese, tvspels- nostalgiker

Kraftfulla handdatorer och mobiltelefoner betyder nytändning för gamla datorspel. Med rätt program förvandlas din Pocket PC till en Atari ST eller din nya Nokia till en gammal Game Boy. Entusiasterna ser det som ett sätt att bevara ett kulturarv men spelföretagen är inte alltid lika glada.

Publicerad

De mobila emulatorerna är den senaste trenden i en rörelse som arbetar för att återuppväcka gamla datorsystem på moderna datorer. En snabb titt på internetsajten Zophar.net och dess svenska avläggare, Swedish Emulation News, visar att det knappt finns en hemdator eller spelkonsol som inte väckts till liv på allt från vanliga pc till digitalkameror. Favoriterna bland entusiasterna är gamla 8-bitarssystem från 1980-talet, hemdatorns guldålder. RobertKreese- När man var liten spelade man dag och natt, det är en livsstil, säger Robert Kreese som driver webbsidan Swedish Emulation News.

Den känslan, med spel med blippande ljud i stället för Dolby surround och pixlig grafik i stället för filmsekvenser, letar han efter igen. - I de gamla spelen fanns det utrymme för en bra historia, inte bara en massa effektsökeri.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här