Mobiler hot mot toppforskning

2003-03-11 23:00  
Onsala

Mobilfria zoner kring känsliga forskningsanläggningar. Det föreslår en ny statlig utredning. Staket runt anläggningar som bedriver nationellt viktig forskning är en lösning. Men förslaget innebär en inskränkning av allemansrätten, vilket gjort frågan känslig.

Mobiltelefoner är ett gissel för många forskare. Radioastronomerna vid Onsala rymdobservatorium hör till de mest utsatta. Minsta lilla radiosignal från en mobil i närheten sugs upp av observatoriets jätteantenn och överröstar de eftersökta, men ytterst svaga signalerna från yttre rymden.

- Om en vanlig mobiltelefon placerades på månen, skulle den stråla mycket starkare än de signaler vi letar efter, säger Roy Booth som
förestår Onsalaobservatoriet.

Mobilerna dränker signalernafrån fjärran molekyler som kan avslöja hur kosmos och dess invånare uppkom.
Ett sätt att lösa problemet är att inrätta mobilfria zoner runt särskilt känsliga forskningsanläggningar, föreslår nu den statliga utredningen "Skydd för forskningsverksamhet". Sammantaget handlar det om en handfull anläggningar, främst med inriktning på astrofysik och geofysik.

Redan om ett år kan det bli tillåtet att sätta upp inhägnader för att hind-ra mobilpratare att komma närmare än någon kilometer, menar utredaren och juristen Bertil Bengtsson. En vanlig förbudsskylt mot mobilanvändning skulle inte räcka, tror han.

Men ett halvmilslångt staket runt exempelvis Onsalas naturskönt belägna rymdobservatorium på Västkusten skulle vara en allvarlig inskränkning av allemansrätten, menar kritikerna av förslaget. Fågelskådare, naturälskare och solbadare skulle tvingas bort från de vackra klipporna runt de stora parabolantennerna, någ-ra mil söder om Göteborg.

- Men det är ju inte för att vi ska få en privat badstrand, säger Roy Booth på Onsala. Det är för att vi ska kunna göra vårt jobb.

Ett jobb som anses så viktigt att det prioriteras i regeringens forskningsbudget, Onsala föreslås bli cent-rum för ett nationellt program för astronomi.

Frågan om staketen är mycket känslig och utredningen ska nu ut på remiss. Framför allt ska domstolar och jurister göra en grundlig juridisk prövning av förslaget. Tidigast i höst kan regeringen ta ställning.

- Forskarnas intresse måste vägas noggrant mot allmänhetens intresse, säger Mats Johnsson, handläggare på utbildningsdepartementet.

- Kanske ska forskarna i första hand förbättra sin egen utrustning så att den blir mindre störkänslig.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt