Mobiler för miljarder i malpåse

2012-03-05 09:41  

Bara 1 procent av de mobiltelefoner vi tröttnat på går till återvinning. Mobiler i kretslopp kan spara miljarder.

Den amerikanska mobiloperatören Sprint Nextel är en av initiativtagarna till ett återvinningsprogram  där fungerande komponenter som kamera, bildskärm m m ska återanvändas i nya mobiltelefoner som kan säljas till lågt pris i utvecklingsländer.

De har bildat organisationen Device Renewal Forum för att certifiera mobiler som tillverkas av äldre komponenter och garantera att de begagnade delarna är funktionsdugliga när återanvänds på marknaden.

Enligt organisationen Ellen MacArthur Foundation läggs bara i Europa 160 miljoner mobiltelefoner undan varje år när vi tycker att de börjar kännas gamla, och skaffar en ny modell. Värdet av material som guld, silver och sällsynta jordartsmetaller i dessa beräknas till flera miljarder kronor.

Vid en återvinningsgrad på 95 procent i Europa kskulle industrin kunna spara mer än tio miljarder kronor i materialkostnader och en miljard kronor i energikostnader.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt