Mobilen riskfylld distraktion på BB

2013-05-15 08:58  
Mobiltelefonen kan distrahera föräldrar till nyfödda. Foto: Colourbox

Risken för att spädbarn slutar andas kort efter födseln kan vara större än vad man tidigare trott, enligt en ny studie. Forskarna pekar på att mobiltelefonen kan dra uppmärksamheten från den nyfödda.

När forskarna och barnläkarna Nicolaus J Pejovic och Eric Herlenius analyserade data om 68 364 födslar i Stockholmsområdet fann de 26 fall där till synes helt friska bebisar under sitt första levnadsdygn plötsligt och oförklarligt kollapsat och slutat andas. Även mödrarna var friska och förlossningarna hade varit normala.

Samtliga 26 fall var potentiellt livshotande men samtliga klarade sig. Vid två års ålder hade alla barn utvecklats normalt, utom ett som fått en lindrig CP-skada.

De flesta av de 26 spädbarnen låg på mage, hud mot hud, när de slutade andas. Forskarna konstaterar att tre av mammorna just då använde sin mobiltelefon.

– Även tidigare studier har visat på en koppling till distraktionsmoment, som att mamman ligger och blir sydd. Men även mobiltelefonen kan distrahera. Med all rätt vill man berätta sin nyhet för omvärlden, men någon ska alltid ha fokus på barnet.

Det är viktigt att informera om det även om de allra flesta bebisar inte drabbas av en livlöshetsattack, säger Eric Herlenius.

TT / Ny Teknik

Mer om: Mobiltelefon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt