Mobilen öppnar lås och <br/>betalar med dött batteri

2010-12-01 13:55  
Samsungs NFC-chip har inbyggt flashminne med låg strömförbrukning.

Nu finns tekniken som gör det möjligt för mobiler att öppna lås eller betala, även om batteriet är dött.

Det är Samsung som nu har ett chip för tekniken NFC, med inbyggt flashminne som klarar sig med mycket liten strömförsörjning.

Enligt Samsung kan chipet användas när mobilbatteriet är så urladdat att man inte längre kan ringa.

NFC används för att ge mobiler samma funktion som kontaktlöst smart kort – alltså sådana kort som ofta används för att öppna dörrar och även i vissa länder för kontaktlösa kreditkort.

Tekniken är just ett tillägg till standarden för kontaktlösa smarta kort.

NFC har funnits inbyggt i enstaka mobilmodeller redan tidigare, men då krävt att mobilen varit påslagen.

Med lågt behov av strömförsörjning bör man kunna lägga in viktiga funktioner utan att användaren tvingas ha koll på mobilens batteritid.

I ett aktuellt testprojekt som Ny Teknik rapporterat om, där hotelldörrar öppnas med mobilen, skulle det nya chipet exempelvis troligen innebära att låset kan öppnas med mobilen avslagen.

Nyckeln skickas först via mobilnätet till ett så kallat säkert element på simkortet och överförs sedan därifrån till NFC-chipet i mobilen.

Den processen kräver att mobilen är igång, men när nyckeln väl är överförd och lagrad i chipet bör man klara sig även när mobilen slocknat på grund av låg laddning.

Och i en kommande mobil från Google ska en betalfunktion med NFC finnas med. Om ett liknande chip används i mobilen krävs normal laddning endast för att överföra kredikortsdata till mobilen.

Betalning med kreditkortsfunktionen bör sedan kunna göras även när mobilen slocknat.

Mats Lewan

Mer om: Google Kreditkort

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt