Mobilen i fokus för Google

2011-01-21 10:02  
Googles vd Eric Schmidt pekar ut tre stora framtidsområden i sin krönika: snabba mobilnät (4g), billiga smarta mobiler och betalning i mobilen.  Foto: Scanpix samt Google

– När jag tänker på Googles strategiska initiativ för 2011, inser jag att allt handlar om mobilitet, skriver Googles vd Eric Schmidt, som avgår som vd och blir arbetande ordförande i april.

Nu är det bara mobilitet som gäller för Google. Det konstaterar Eric Schmidt i en krönika i den prestigefyllda tidningen Harvard Business Review.

- När jag tänker på Googles strategiska initiativ för 2011, inser jag att allt handlar om mobilitet, skriver han.

Han konstaterar vidare att det gäller att leverera personlig information, som rör själva platsen och det som finns att göra på den plats där folk befinner sig.

Men för att förverkliga visionen måste mer hända inom tre områden, menar Eric Schmidt, och pekar ut tre områden:  Snabba mobilnät (4g), billiga smarta mobiler och betalning i mobilen. 

4g-näten klarar tio gånger högre hastigheter än dagens nät, skriver Eric Schmidt. Och menar att det kan användas för att skapa nya kreativa applikationer, merparten för underhållning och relationer.

Han berättar att mobiltelefonen allt oftare används av banker i många fattiga delar av världen, och tycker att de i mycket högre utsträckning skulle kunna användas som finansiella verktyg även på andra platser.

Googles vd förutspår också att en miljard människor kommer att skaffa sig billiga browserbaserade pekskärmsmobiler de närmaste åren. Så klart är att han hoppas få se fler billiga Andorid-modeller.

Eric Schmidt ser nu hur mobiliteten kommer att förändra hela världen, inte minst de fattigare delarna.

– Och det är bara början, avslutar han sin krönika.

Det är förstås inte första gången som Eric Schmidt ger sin syn på mobilens betydelse för Google. Det var hans huvudbudskap även under sitt framträdande på mobilmässan i Barcelona för nästan exakt ett år sedan.

Men denna gång är konstaterandet ännu starkare. Att alla strategier hos Google har med mobilitet att göra.

Eric Schmidt avgår som vd den 4 april i år. Han ersätts av Larry Page, en av de två grundarna.  Schmidt fortsätter dock som styrelseordförande, nu med tillägget ”arbetande”.

Mer om: Google Chrome OS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt