Mobilen blir bredbandskoll

2013-11-12 11:23  
NuPEx -appen ger användaren koll på det trådlösa bgredbandet. Foto: NuPEx

Mobiloperatörernas utlovade surfhastighet och datamängd inom det avtal kunden betalar för är oftast svårt att kolla. En ny app förvandlar mobilen till en bredbandskollare.

Med gratisappen "NuPEx" förvandlas den smarta telefonen till ett mätinstrument som visar hur snabb överföringshastigheten egentligen är, och gör det möjligt att avläsa nedladdade datavolymer. Appen finns endast för Android-mobiler.

Det mesta när det gäller användningen av mobilt internet är dolt för användare. Den utlovade hastigheten är oftast en marknadsföringsuppgift om vad som är teoretiskt möjligt. Samtidigt är frågan om den höga hastigheten verkligen behövs, eller om den köpta månadsvolymen verkligen behövs, om man bara kollar e-post eller surfar enstaka gånger på internetsidor.

Med hjälp av "NuPEx"-appen ska det bli möjligt för användaren att få ett hum om vilka tjänster som förbrukar stora datavolymer och som kräver hög uppkopplingshastighet, och vilka som kräver mindre, allt för att man lättare ska kunna hitta den kostnadseffektivaste abonnemangsformen.

Appen har utvecklats i samarbete mellan tyska forskningsministeriet, universitet och näringsliv. Meningen är att användarna ska kunna rapportera hur kvaliteten på bredbandsnäten är för att mobiloperatörerna senare ska kunna optimera nätkapaciteten. Man hoppas att detta samspel mellan användare och operatörer ska skapa en win-win-situation.

Håkan Abrahamson

Mer om: Appar Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt