Digitalisering

Mobil mejl med mindre meck

Momail har utvecklat en riktigt enkel gratistjänst för mobil epost. Bra är att bifogade bilder skalas ner. Framöver ska dessutom en mängd andra bilagor gå att läsa i vanliga mobiler.

Publicerad

Malmöföretaget Momail har utvecklat en riktigt enkel gratistjänst för mobil epost. Bra är att bifogade bilder skalas ner. Framöver ska dessutom en mängd andra bilagor gå att läsa i vanliga mobiler.
Möjligen kommer Momails tjänst för sent trots att mobil e-post stått på önskelistan för många i åratal - chatt i mobilen blir kanske ett naturligare val när det nu kommer i moderna mobiler.
Men för den som ändå vill ha e-posten i mobilen är Momail inget dumt alternativ. Det funkar på i stort sett alla mobiler, antingen med mobilens e-postprogram eller via wapläsaren. Så kallad push-mejl fungerar också om mobilen stöder det.
Att komma igång går snabbt. Från Momails sajt skickas alla inställningar till mobilen när man registrerar sig.
Inte helt oväntat får man en ny e-postadress, men Momail har två snillrika knep för att man ska kunna fortsätta använda sin egen. Det ena är att man kan välja sin vanliga adress som avsändare.
Det andra bygger på att man kopplar på automatisk vidaresändning av all e-post från sitt vanliga konto till Momejl-adressen.
Momails knep är sedan att byta ut avsändaren i de vidaresända mejlen till den ursprungliga - därför fungerar "svara", trots att mejlen är vidaresända från ens egen adress.
Bra i Momail är att bifogade bilder skalas ner så mycket man önskar, så att mejlen inte blir för tunga och datatrafiken (som mobiloperatören tar betalt för) måttlig. På sikt ska även bilagor från exempelvis word- och pdf-filer, översättas till ren text som kan läsas
i mobilen.
Det går även att mejla till vanliga mobilnummer - om mottagaren inte har Momail kommer det ett sms med information om hur man kan läsa mejlet på en webbsida.
Momail lanserades för allmänheten i Norden i maj förra året och har och har nu yviga planer. Inom ett år ska man ha 500 000 användare och om fem år 70 miljoner över hela världen.
Företaget är finansierat av grundaren Roger Grönberg och internetprofilen Johan Staël von Holsteins inkubatorföretag Iqube.
?