Mobil laddad med radiovågor räcker 30 procent längre

2015-06-08 09:56  

Ladda mobilbatteriet med radiovågor som telefonen sänder i onödan. Då klarar du dig 30 procent längre på en enda laddning, enligt amerikanska forskare.

Dagens mobiltelefoner slösar bort massor av energi genom att sända ut radiosignaler som aldrig kommer till nytta. Hela 97 procent av signalerna når aldrig målet och går till spillo, enligt forskare vid Ohio state university. Det slöseriet använder de i en ny laddteknik där förlorade radiosignaler i stället omvandlas till en likström som laddar batteriet. Då ska mobilen kunna klara sig upp till 30 procent längre utan laddning.

Att skörda energi ur radiosignaler är ingen nyhet i sig. Det finns exempelvis små trådlösa temperatursensorer på marknaden som själva förser sig med ström från luftens radiovågor. Men Ohio-forskarna hävdar att de lyckats utvinna mycket större effekter genom att ta till vara på radiovågorna direkt vid källan: den sändande antennen.

Mobiltelefonen sänder signaler i alla riktningar för att snabbast nå närmsta mobilmast eller wifi-router. Forskarnas trick är att identifiera och fånga de signaler som sänds i fel riktning, men inte störa de signaler som sköter kommunikationen. På så vis lyckas de fånga tillräckligt mycket av den utsända radiosignalen för att fylla på batteriet - utan att försämra talkvaliteten eller dataöverföringen. Tekniken fungerar bara när mobilen sänder, exempelvis när användaren pratar i telefonen, sänder mail eller surfar.

Det nystartade företaget Nikola Labs ska ta tekniken till marknaden, och grundarna tänker starta en Kickstarter-kampanj för att finansiera satsningen. Målet är att bygga in tekniken i mobilskalet.

Prislappen? Runt 100 dollar, uppskattar forskarna.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt