Mjukvaran bakom Panama-avslöjandet

2016-04-05 14:23  
Skylt med Mossack Fonseca Foto: TT/Arnulfo Franco

De 2,6 terabyte tunga Panama-dokumenten sorterades med hjälp av den australiensiska mjukvaran Nuix, enligt Süddeutsche Zeitung.

När den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung och det internationella journalistnätverket ICIJ skulle sortera de 11,5 miljoner dokumenten som läckts från den Panamabaserade advokatfirman Mossack Fonseca, valde man att i första hand göra dem sökbara.

Advokatbyrån hade organiserat sina handlingar i en mapp per brevlådeföretag. Läckan bestod av 4, 8 miljoner mejl, 3 miljoner databasformulär, 2,1 miljoner pdf-er, 1,1 miljoner bilder och 320 000 texter samt 2 200 andra dokument.

För att hantera alltsammans som sökbar text använde reportrarna sig av Nuix, en mjukvara som kan läsa in, indexera och analysera osorterade handlingar.

På mjukvarubolaget hemsida berättar tillverkaren att man skänkte programvaran till reportrarna på den tyska tidningen och ICIJ. Dessa använde sig av funktioner som OCR-inläsning för att göra dokument läsbara samt av en rad analysverktyg för att identifiera och söka fram namn i den väldiga digitala dokumenthögen.

En av bolagets hårdvaruexperter hjälpte också till i arbetet men ska aldrig ha sett själva innehållet i dokumenten.

"Nuix-anställda varken såg eller hanterade några läckta data - den uppgiften utfördes av journalister som var involverade i granskningen", skriver bolaget Nuix på sin hemsida.

Programmet skapades år 2000 av en grupp datorforskare i Australien som ville skapa en sökmotor för att hantera ostrukturerad information. Resultatet blev Nuix, New Universal Intelligence Exchange.

I dag har programvaran har sålts till över 1 500 kunder i 60 länder. Den används bland annat av utredare, finansinstitut, koncerner, brottsbekämpande myndigheter, advokatbyråer och andra.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt