MIT lägger ut 1 800 kurser gratis på nätet

2007-03-20 23:00  

MIT, är ett av världens främsta universitet, ska erbjuda nästan alla sina kurser för gratis studier via internet.Det är bara att ladda hem kursmaterialet och tända lampan i studerandekammaren.

För den som vill studera på nobelprisnivå öppnar sig snart ett ypperligt tillfälle: ett av världens främsta lärosäten ska innan årets slut erbjuda 1 800 av sina kurser för distansstudier.

Vem som helst kan gratis hämta ett komplett studiepaket via internet och kliva på en bana som kan leda till nobelpris.

För universitetet som erbjuder den nya studiemöjligheten är nämligen det ärevördiga Massachusetts Institute of Technology i USA, som hittills producerat 63 nobelpristagare.

MIT har tidigare lagt ut ett par hundra av sina kurser på nätet. Men nu ska nästan rubbet ut.

- Vi startade det här projektet då vi på MIT tror att det bästa sättet att främja utbildning runt om i världen är via internet, säger Anne Margulies, som är chef för onlinestudierna, till Reuters.

I de studiepaket som laddas hem finns kursmaterial i form av text och bild. När det finns videoinspelade föreläsningar eller demonstrationer, kan dessa hämtas hem separat. Ändå kan ett paket vara så stort som 100 megabyte. Men de flesta ligger kring 25 megabyte.

En nackdel med den fria distansutbildningen är att MIT inte erbjuder studenterna någon examination eller support.

MIT skriver också på sin webbplats att internetstudenterna inte har tillträde till själva universitetet under sina studier.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt