Misslyckade företagsköp ger mångmiljardsmäll för Ericsson

2018-01-16 12:40  
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Telekomjätten Ericsson åker på en ny mångmiljardsmäll. Bakgrunden är gamla misslyckade företagsköp.

(Artikeln har uppdaterats)

Pyspunka är ett rimligt ord för att beskriva de företagsköp bolaget gjort för uppskattningsvis 65 miljarder kronor under flera år, och som nu bara värderas till en bråkdel.

Omvärderingen Ericsson gjort av de inköpta bolagen resulterar i nedskrivningar av goodwill på 14,2 miljarder kronor. Därtill kommer ytterligare en miljard som hänger ihop med ändrade skatteregler i USA.

– Det här annonserade vi 8 december och det vi gör nu är att presentera siffrorna och resultatet. Vår målsättning var att göra det innan kvartalsrapporten, säger Peter Olofsson, kommunikationschef på Ericsson, till TT.

– Större delen av nedskrivningarna är kopplade till förvärv som gjordes för mer än tio år sedan. Anledningen att vi gör detta är att vi ändrat strategi, vissa av de här områdena tillhör inte längre Ericssons kärnverksamhet, tillägger han.

Läs mer: Ericsson-rapport: Kroppen blir det nya gränssnittet

Företagen det handlar om köptes under Carl-Henrik Svanbergs och Hans Vestbergs tid som verkställande direktörer. De smarta telefonerna spelade en inte oviktig roll när Ericsson skulle gå från att vara en renodlad nätbyggare till nya tjänster inom medier, såsom tv-produktion, liksom it, inte minst molntjänster. Det har stått klart under flera år att andra företag inom de marknaderna slagit Ericsson på fingrarna och flera analytiker har spått att nedskrivningarna kan bli ännu större än de som nu rapporterats.

– Det här är ännu ett tecken på att Ericsson har verksamheter som har tappat i konkurrenskraft, där branschen har förändrats. Bolaget letar ju efter sin rätta identitet, säger Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB.

– Man skriver helt enkelt ner värdet på tidigare misslyckade bolagsköp, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, som tycker det är helt rätt att städa ur garderoben.

Läs mer: Värre resultat än väntat för Ericsson

Nedskrivningen är kopplad till omräknade siffror baserade på den nya strukturen och är mer av bokföringsteknisk karaktär, vilket inte påverkar bolagets kassa.

– Det påverkar inte förutsättningarna för Ericsson framåt, säger Joakim Bornold.

Ericsson har under en längre tid letat köpare till sina problemområden. Peter Olofsson vill inte ge några detaljer om hur den processen går.

– Det är samma budskap som tidigare. Vi tittar på olika strategiska alternativ för medieverksamheten, när vi kommit fram till en slutsats kommunicerar vi det.

Kommentarer från Ericssons nuvarande vd Börje Ekholm kommer först i samband med kvartalsrapporten den 31 januari.

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt