Minuttaxa lurar mobilkunder

2008-08-29 13:04  

Mobilkunder i Europa som ringer mellan olika länder betalar i snitt 24 procent mer än den verkliga samtalstiden. Operatörerna tar betalt per minut vid roaming, men nu vill EU tvinga fram sekundtaxor.

Inte bara den som ringer i mobilen till ett annat land blir överdebiterad. Även den som tar emot samtalet straffas av minuttaxan och betalar i snitt 19 mer än för den verkliga samtalstiden.

På samma sätt som EU-kommissionen tidigare tvingat fram taxesänkningar för röstsamtal vid s k roaming, vilket man även tänker göra när det gäller sms och datatrafik, tänker man föreslå lagstiftning mot minuttaxa när it-kommissionären Viviane Reding lägger fram sitt förslag till Roaming regulation 2.

Mobiloperatörernas samarbetsorganisation har redan tidigare dömt ut förslaget om sekundtaxa och hävdar det urholkar konkurrensen på marknaden.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt