Miniräknaren snart uträknad

2008-11-25 23:00  

En ny avancerad miniräknare räknar ut funktioner som förut krävt en miljon knapptryckningar. Men den kan bli den sista i sitt slag.

Den hetaste nyheten inom miniräknarvärlden är den avancerade Ti-Nspire.

Det kan också bli den sista nyutvecklade miniräknaren, eftersom nästa generation troligen blir en specialiserad handdator.


Till och med ordet "miniräknare" är på väg bort.

Om du tittade på amerikanska tv-serien "Office" i början kanske du kommer ihåg vinjetten, där man bland annat fick se en räknare och tipp-ex. Det är kanske ingen slump att man de senaste säsongerna klippt bort både tipp-ex - och räknaren.

Den avancerade miniräknarens dagar verkar nämligen vara ... räknade.

Texas Instruments Ti-Nspire har en stor skärm, en minimus, 20 megabyte minne och tangentbord med A-Ö-knappar. Alla beräkningar går att spara och föra över till datorn och tvärtom.

En bloggare som beskrev Ti-Nspire anmärkte att "det saknas bara touch-screen och färgskärm så blir det en handdator".

En stor skillnad har länge varit alla tangenterna på räknarna. Ett nytt räkneprogram för handdatorer, som utvecklats vid University of Swansea i Wales, läser in siffrorna du skriver, och räknar sedan ut resultatet. Det här gör att knapparna inte längre behövs.

Det är inte bara tekniskt som de båda produkterna närmar sig varann utan också prismässigt. En handdator kostar i dag omkring 2?500 kronor medan Ti-Nspire går på 1?800 kronor.

På Texas Instruments vill man inte heller använda ordet miniräknare om sin nya produkt.

- Vi kallar den helst minidator och inte miniräknare, säger Bengt Åhlander, ubildningskonsult på Texas Instruments i Sverige.

På amerikanska Texas Instruments uppmanar man till och med personalen att inte använda "the c-word" (calculator).

En av den akademiska världens främsta auktoriteter när det gäller miniräknarnas användning i undervisningen är professor Kenneth Ruthven vid University of Cambridge i Storbritannien.

-?Med tanke på att de här nya verktygen är en logisk utveckling av originalidén med "miniräknaren" så är det ett lämpligt namn, säger professor Kenneth Ruthven.

-?Men med avseende på att namnet främst förknippas med räkning vore ett nytt namn bättre, kanske "digital matematisk assistent".

Kanske är det miniräknarens öde att bli en av många apps i en telefon, handdator eller dator.

-?Miniräknarna kommer att byggas in i annan teknik, det är deras framtid, säger Peter Du Rietz, intendent för kunskapsavdelningen på Tekniska museet.

Det är också hos Du Rietz som många miniräknare till slut hamnar: i Tekniska museets samlingar.Mikael Jägerbrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt