Minidatorn döljer kraft under skalet

2009-09-29 23:00  
Kompakt paket. Asus minidator tar liten plats och ger enkel åtkomst till dvd-brännare, minneskort­läsare, usb-portar, mikrofon- och hörlursanslutning på framsidan.

Bara för att en dator är väldigt liten behöver den inte ha dålig prestanda. Det visar Asus med sin nya dubbelkärniga stationära Eee-dator.

Stationära datorer har rykte om sig att vara stora och otympliga. Men så behöver det inte vara längre. Om du inte behöver mycket datormuskler, varför inte satsa på ett väldigt litet alternativ som Asus nya Eee Box PC EB1501. Man kan likna den vid en minidator eller netbook, de populära små billiga bärbara datorerna. Ta bort 10-tumsskärmen och sätt in en dvd-brännare och du har en stationär motsvarighet.

Datorn är fysiskt sett minimal och utnyttjar mycket minidatorteknik. Den använder en Intel Atom-processor, men den här tillhör en ny generation som faktiskt har två kärnor, vilket gör den förvånansvärt kraftfull. Om du inte kör tunga program eller många program samtidigt räcker det långt. En sidoeffekt av att använda minidatorteknik är att datorn blir väldigt strömsnål, hela datorn drar inte mer än 65 watt jämfört med en vanlig stationär, som kan dra fem till tio gånger mer.

Datorn använder grafikkortstillverkaren Nvidias Ion-kretsar, och prestandatesterna ger smått imponerande resultat. Grafiken, i kombination med den inbyggda 5.1-ljudet och hdmi-porten, gör att den passar utmärkt att ansluta till tv:n för att titta på film och göra enklare datorärenden.

Men det är som smidig arbetsdator den verkligen kommer till sin rätt. Allting finns inbyggt, det är bara att ansluta mus och tangentbord, skärm och ström så har du allt du behöver. Totalt finns sex stycken usb 2.0-portar, och på baksidan finns en antenn till det trådlösa nätverket.

Eee Box PC EB1501 levereras med Windows 7 Home Premium, vilket är väldigt bra med tanke på vilka lågt ställda systemkrav operativsystemet har.

Om du inte behöver någon muskelmaskin för dina datorgöromål och tycker stationära är för stora och bärbara för opraktiska, då är det den här du ska ha på ditt skrivbord. Liten, tillräckligt kraftfull för att vara verkligt användbar. Samtidigt är priset i trakterna av vad en klumpig stationär med samma prestanda kostar.

Asus Eee Box PC EB1501

* Pris: 4.599 kronor.

* Processor: Intel Atom N330 dual core 1,6 GHz.

* Minne: 2 gigabyte.

* Hårddisk: 250 gigabyte.

* Grafik: Nvidia Ion.

* Mått: 193 x 193 x 39 millimeter.

* Vikt: 1,2 kilo.

* Strömförbrukning: 65 watt.

* Operativsystem: Windows 7 Home Premium.

VASST

* Formatet.

* Ljudnivån.

* Windows 7.

KASST

* Medföljande musen.

* Begränsade utbyggnadsmöjligheter.

* Vga-port.

Ove Kaufeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt