Digitalisering

Minidatorn döljer kraft under skalet

Kompakt paket. Asus minidator tar liten plats och ger enkel åtkomst till dvd-brännare, minneskort­läsare, usb-portar, mikrofon- och hörlursanslutning på framsidan.

Bara för att en dator är väldigt liten behöver den inte ha dålig prestanda. Det visar Asus med sin nya dubbelkärniga stationära Eee-dator.

Publicerad

Stationära datorer har rykte om sig att vara stora och otympliga. Men så behöver det inte vara längre. Om du inte behöver mycket datormuskler, varför inte satsa på ett väldigt litet alternativ som Asus nya Eee Box PC EB1501. Man kan likna den vid en minidator eller netbook, de populära små billiga bärbara datorerna. Ta bort 10-tumsskärmen och sätt in en dvd-brännare och du har en stationär motsvarighet.

Datorn är fysiskt sett minimal och utnyttjar mycket minidatorteknik. Den använder en Intel Atom-processor, men den här tillhör en ny generation som faktiskt har två kärnor, vilket gör den förvånansvärt kraftfull. Om du inte kör tunga program eller många program samtidigt räcker det långt. En sidoeffekt av att använda minidatorteknik är att datorn blir väldigt strömsnål, hela datorn drar inte mer än 65 watt jämfört med en vanlig stationär, som kan dra fem till tio gånger mer.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här