Miljövänliga transporter? Gäsp!

2009-01-08 14:29  
Inget större engagemang för miljövänliga transportsystem i Sverige, enligt Vinnovas utredning.

Trots att utsläppen från transporter på de svenska vägarna ökar saknar transportföretagen motivation att ta itu med problemen.

Det visar en färsk rapport som konsultföretaget WSP Analys & Strategi gjort på uppdrag av den statliga myndigheten Vinnova.

De satsningar på mera hållbara transporter som hittills gjorts har ofta misslyckats, konstateras i rapporten. Även i de mest lyckade projekten har man inte ens uppnått hälften av vad som varit möjligt.

Den främsta orsaken till att man inte lyckas är helt enkelt brist på motivation.

– Människor tänker olika och behöver egna motiv för att agera. Avgörande för om satsningarna ska bli framgångsrika är att de viktigaste målgrupperna tjänar på dem, säger Sirje Pädam, forskare på WSP.

De grupper som är med i projekten saknar dessutom gemensamma mål och bidrar inte till hundra procent.

Ett problem kan också vara ”eldsjälarna”, visar studien. Dessa personer brinner ofta för de tekniska lösningarna medan de avgörande frågorna som totalminskningen av utsläpp, kostnader och samhällsekonomiska aspekter lätt hamnar i skymundan.

Studien heter ”Ett hållbart transportsystem”

Hans Dahlquist

Mer om: Vägar Vinnova

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt