Miljonböter hotar Bahnhof

2014-10-28 11:33  

PTS hotar operatören Bahnhof med fem miljoner i böter om bolaget inte börjar datalagra. Men företaget har en plan B.

I ett beslut från i måndags skriver Post- och telestyrelsen, PTS, att Bahnhof måste börja lagra sina kunders trafikdatauppgifter igen.

I annat fall riskerar bolaget ett vite på fem miljoner kronor. Datalagringen måste komma igång igen inom senast fyra veckor, enligt PTS.

- Vi är tyvärr inte förvånade. Självklart kommer vi att överklaga. Men samtidigt har vi en plan B för att skydda kunderna mot massövervakningen. Detaljerna kommer senare, men jag känner mig lugn, säger Bahnhofs vd Jon Karlung i ett pressmeddelande.

EU-domstolen ogiltigförklarade i våras EU:s datalagringsdirektiv, som svenska regler bygger på.

Sedan dess har Bahnhof motsatt sig datalagring . Man hävdar att PTS inte agerat självständigt som myndighet när man efter domen under beslutade att inte vidta åtgärder mot operatörer som vägrar att datalagra, och sedan ändrade sig efter att regeringens utredare gjort en annan tolkning av domen.

Bolaget har också stämt svenska staten inför EU-kommissionen för fördragsbrott.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt