Miljöchef: Förbjud Ipad

2012-11-12 14:44  
Foto: Peter Belanger/Apple

Surfplattor och mobiltelefoner med inbyggda batterier som inte kan bytas bör förbjudas, anser chefen för tyska miljöskyddsmyndigheten Jochen Flasbarth.

Flasbarth vänder sig emot att tillverkare som Apple och Samsung bygger in batterierna i exempelvis surfplattorna Ipad och Galaxy så att kunden omöjligt kan byta batteriet själv när det börjar tappa orken efter två års användning.

Han tycker att företagens erbjudanden om att lämna in produkterna för batteribyte ekar tomt, eftersom kostnaden för ett sådant batteribyte är större än restvärdet för den två, tre år gamla produkten.

- Det är ett sätt att få kunderna att tycka att produkten känns gammal, och att det ändå är bäst att skaffa senaste modellen, säger han till Berliner Zeitung.

Argumentet från tillverkarna att ett lätt utbytbart batteri skulle bli för klumpigt när kunderna vill ha allt mer slimmade produkter, och att batteriet därför måste byggas integrerat med produkten, avfärdar han som påhitt. Toshibas surfplattor kan nämligen enkelt öppnas med en skruvmejsel, hävdar Flasbarth, och batteriet kan plockas ut. Men något reservbatteri marknadsförs inte av Toshiba.

Jochen Flasbarth föreslår därför att den här typen av elektronikprodukter med inbyggda batterier förbjuds för att minska förbrukningen av värdefulla råvaror och öka möjligheten till återvinning.

Håkan Abrahamson

Mer om: Ipad batteri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt