Miljardsatsning från Wallenberg ska koppla upp svensk industri

2015-05-28 11:38  
Foto: Jan-Olof Yxell

För att svensk industri ska hänga in i det uppkopplade samhället startar Wallenbergstiftelsen ett nytt forskningsprogram som får 1,8 miljarder under tio år.

Det nya programmet kallas "Wallenberg Autonomous Systems Program (Wasp)" och ska se till att Sverige hänger med i utvecklingen mot det uppkopplade samhället där allt fler system också blir självstyrande. Det handlar bland annat om fabriker där produkterna monterar sig själva , självkörande bilar, smarta energisystem och uppkopplade gruvor.

- Att hänga med i den här utvecklingen är helt nödvändigt för svensk industri, säger programmets ordförande Mille Millnert vid Linköpings universitet och tillägger att intresset är stort från företag som Ericsson, Saab, Volvo, Autoliv och Boliden.

Bakgrunden är de stora satsningar som till exempel Tyskland gör på internet i industrin och som går under namnet Industri 4.0.

I USA finns ett motsvarande initiativ som kallas "industrial internet".

En kraftsamling behövs även i Sverige anser Mille Millnert.

- Det är ingen tvekan om att det är ett avgörande område där det behövs stora satsningar.

De första doktoranderna ska rekryteras till hösten och målet är att locka toppkrafter från hela världen. Högskolor och företag ska arbeta tillsammans. Av de 100 doktorander som förväntas delta ska hälften vara industridoktorander.

- Målet är formera ett landslag inom framtidens industri, säger Mille Millnert.

Programmet kommer att pågå i tio år och totalt satsar Wallenbergstiftelsen 1,3 miljarder kronor. Samtidigt kommer 500 miljoner från industrin och de fyra deltagande högskolorna: Chalmers, KTH, Linköpings och Lunds universitet.

Forskningen kommer att ske inom många områden men betoningen ligger på programvara och autonoma system.

– Wasp kommer att turboladda vår forskning inom området "big data" och säkerställa att de smarta systemen verkligen blir smarta, samtidigt pålitliga och förutsebara, säger David Sands, vice styrkeområdesledare för Informations- och kommunikationsteknik på Chalmers.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt