Miljardförlust för Ericsson – som ser momentum

2019-10-17 07:12  
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: TT

Ericsson gick 4,2 miljarder kronor back tredje kvartalet. Men rensat för jämförelsestörande poster blev rörelsevinsten 6,5 miljarder.

Ericsson redovisar en rörelseförlust på 4,2 miljarder kronor för tredje kvartalet i år. Det kan jämföras med en rörelsevinst på 3,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

I slutet av september meddelade Ericssonledningen att bolaget sätter av 11,5 miljarder kronor för kommande korruptionsböter från amerikanska myndigheter, en jättenota som belastar tredje kvartalets resultat.

Omsättningen uppgick till 57,1 miljarder kronor, jämfört med 53,8 miljarder kronor ett år tidigare.

Läs mer: Ekholm om Ericssons miljardsmäll: ”Pinsamt”

Rensat för så kallade jämförelsestörande poster, som USA-uppgörelsen, samt omstruktureringskostnader, gjorde Ericsson en rörelsevinst på 6,5 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Det är ett kraftigt resultatlyft, en ökning med 71 procent, jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare, då vinsten låg på 3,8 miljarder kronor.

"Vi fortsätter att se ett starkt momentum i vår verksamhet, baserat på strategin att öka investeringarna i teknikledarskap, inklusive 5G. Vi såg en organisk försäljningstillväxt på 3 procent under kvartalet, driven av pionjärerna i att införa 5G i Nordamerika och Nordostasien", skriver koncernchefen Börje Ekholm i en kommentar.

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt