Microsofts OOXML blir standard

2008-08-18 15:39  

Microsofts filformat OOXML ser nu ut att slutligen bli en internationell standard. Standardiseringsorganet ISO tar inte hänsyn till de protester som anförts och räknar med att standarden spikas inom några veckor.

Microsofts filformat OOXML kan redan inom några veckor bli en internationell standard med beteckningen ISO/IEC DIS 29500.

Enligt ett pressmeddelande från ISO har standardiseringsorganet tillbakavisat de officiella protester mot standarden som lämnats in av standardiseringsorganisationerna i Brasilien, Indien, Sydafrika och Venezuela.

Protesterna handlade både om hur standardiseringsarbetet gått till och om tekniska brister.

För vidare behandling av protesterna krävdes ett godkännande av minst två tredjedelar av medlemmarna i ISO:s tekniska kommittéer. Men så blev inte fallet och ISO räknar nu med att slutgiltigt spika standarden inom några veckor, enligt pressmeddelandet.

Det finns emellertid en viss möjlighet att överklaga ISO:s beslut om att inte godkänna protesterna från de fyra länderna vilket gör att det absolut sista ordet ännu inte är sagt.

Hanteringen av standardiseringsarbetet har omgärdats av skandaler och protester. Främst mot Microsoft som bland annat påstås ha "köpt" röster i de nationella standardiseringsorgan som varit involverade i arbetet.

Det har även förekommit fusk i samband med omröstningar. Svenska standardiseringsorganet SIS beslutade exempelvis att inte lämna någon synpunkt om OOXML till ISO efter misstänkt röstningsfusk.

Även om ISO nu vill spika standarden så har organisationen ändå tagit intryck av den massiva kritiken.

I sitt pressmeddelande säger därför ISO att organisationen nu ska se över och utveckla både sin policy och arbetssättet för att ta fram nya standarder.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt