Microsoftmobil kommer till Sverige i maj

2003-04-09 10:05  
Qtek 7070

I slutet av maj kommer den första mobiltelefonen med Microsofts operativsystem till Sverige. Det är kameratelefonen Qtek 7070 som då börjar importeras. För tillverkningen står samma företag som gör Oranges Microsofttelefon SPV.

Qtek 7070
Det är den amerikanska mobildistributören Brightpoints svenska bolag som får de första leveranserna av Qtek-telefonen i slutet av maj.

Telefonen är den första med Microsofts operativsystem Smartphone 2002 som når Sverige. Världens första Microsofttelefon, mobiloperatören Oranges modell SPV, säljs än så länge bara i Storbriannien och Frankrike.

Qtek 7070 är en kameratelefon med gprs, mms, mp3-spelare och en färgskärm som kan visa 65.000 färger, en nivå som är relativt vanlig i Asien men som först nu börjar komma till Europa, bland annat med Sony Ericssons nya modell T610.

Qtek-telefonen har ett inbyggt minne på 32 megabyte vilket kan utökas med minneskort av typen SD eller MMC. Den saknar Bluetooth, men har både IR-port och USB-port för dataöverföring.

Telefonen tillverkas av taiwanesiska HTC som även gör Oranges Microsoftmobil. Under varumärket Qtek gör HTC även en av marknadens första handdatorer med telefonfunktionen i Microsofts operativsystem Pocket PC Phone Edition, en handdator som blivit mest känd som "Joey".

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt