Microsoft visar Windows framtid

2009-10-02 13:14  

Microsofts forskare har visat ett operativsystem som kan göra datorer med många processorkärnor mer effektiva. Utvecklingen går mot allt mer snåriga system, och till skillnad från Windows är "Barrelfish" gratis att ladda ner.

Barrelfish är än så länge bara ett studieobjekt för operativsystemforskare. Ändå kan det visa var Microsoft är på väg i framtiden. Till skillnad mot Windows är många av projekten inom Microsoft Research inriktade på stora system med processorer som har många kärnor, och kanske till och med blandar olika typer av processorer i samma dator.

Det nya operativsystemet är ett så kallat multi kernel-system. Det innebär att varje processorkärna fungerar ungefär som en separat dator. De kommunicerar med varandra för att dela på arbetet, och använder en slags databas för att använda resten av datorn och periferiutrustning. Metoden innebär att kärnorna inte delar på ett enda stort minnesutrymme, utan får tillgång till mindre delar efter behov. Det ska göra processorer med flera kärnor mer effektiva. Däremot måste program skrivas om från grunden för att utnyttja tekniken.

Barrelfish är inte det första experimentella operativsystemet från Microsoft Research. Helios är ett sidoprojekt som utforskar möjligheterna att säkra datorkod på processornivå, på ett distribuerat sätt som liknar Barrelfish. Midori är ett annat säkerhetsprojekt som kan ingå i operativsystem för stora virtualiserade datormiljöer.

Enskilda datorer börjar allt mer efterapa arkitekturen hos de gigantiska nätverken i världens serverhallar, och Microsoftforskarna anser att även smådatorer därför måste börja programmeras på liknande sätt.

Barrelfish

Barrelfish utvecklas och ägs gemensamt av Microsoft och ETH Zürich i Schweiz. Det kan laddas ned gratis under en variant av BSD-licensen för öppen källkod. Barrelfish betraktas för närvarande enbart som ett forskningsobjekt, även om forskargruppen skrivit ett fåtal program som kan köras i systemet.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt