Digitalisering

Microsoft visar Windows framtid

Microsofts forskare har visat ett operativsystem som kan göra datorer med många processorkärnor mer effektiva. Utvecklingen går mot allt mer snåriga system, och till skillnad från Windows är "Barrelfish" gratis att ladda ner.

Publicerad

Barrelfish är än så länge bara ett studieobjekt för operativsystemforskare. Ändå kan det visa var Microsoft är på väg i framtiden. Till skillnad mot Windows är många av projekten inom Microsoft Research inriktade på stora system med processorer som har många kärnor, och kanske till och med blandar olika typer av processorer i samma dator.

Det nya operativsystemet är ett så kallat multi kernel-system. Det innebär att varje processorkärna fungerar ungefär som en separat dator. De kommunicerar med varandra för att dela på arbetet, och använder en slags databas för att använda resten av datorn och periferiutrustning. Metoden innebär att kärnorna inte delar på ett enda stort minnesutrymme, utan får tillgång till mindre delar efter behov. Det ska göra processorer med flera kärnor mer effektiva. Däremot måste program skrivas om från grunden för att utnyttja tekniken.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här