Microsoft: Vi skrotar namnet Nokia så fort vi kan

2014-09-04 13:23  
Snart ryker namnet Nokia på Microsofts mobiler, enligt Jo Harlow, vice vd för telefoner.

Finland kan andas ut för tillfället. Namnet Nokia stod fortfarande överst på telefonen när Microsoft lanserade sin nya toppmodell i Berlin på torsdagen.

– Men vi kommer att byta till vårt eget namn på våra smarta telefoner så fort vi kan, säger bolagets vice vd för telefoner, Jo Harlow till TT.

Det har spekulerats ett tag om och när Microsoft dumpar varumärket Nokia. Jo Harlow var ovanligt tydlig i en intervju med TT: Vid köpet av Nokia slöts ett avtal om att använda namnet Nokia i 10 år, men för smarta telefoner kommer det bara att användas under en övergångsperiod. Om det handlar om ett år eller två vill hon dock inte avslöja.

Den första nya telefonen efter köpet av Nokia heter Lumia 830 och beskrevs vid lanseringen som ett överkomligt eller möjligtvis prisvärt (affordable) flaggskepp. Den har inte lika starka tekniska specifikationer som Lumia 930, men med bättre fototeknik, video i 4K och trådlös laddning säger sig Microsoft ända vilja utmana Samsungs och Apples toppmodeller. Det främsta konkurrensmedlet är priset - när Lumia 830 når butiker i slutet av den här månaden kommer den att vara 1 000-1 500 kronor billigare än Galaxy 5 eller Iphone 5.

Det stora problemet för Microsoft är dock att deras operativsystem Windows Phone bara har 2-3 procent av marknaden. Android och Iphone har tillsammans över 95 procent av världsmarknaden för smarta telefoner.

TT: Hur ska ni kunna ta en större del av marknaden?

– Vi kommer att utöka vår portfölj med prisvärda smarta telefoner. Målsättningen på flaggskeppsnivån är att utveckla bättre teknik för det konsumenterna efterfrågar och använder mest på sina telefoner. Det handlar mest om fotografering och därför satsar vi mest på det.

I Berlin lanserades också mellanklasstelefonerna Lumia 735 och 730 där den sistnämnda har plats för dubbla simkort. Priserna kommer att ligga runt 200 euro plus moms.

Mer om: Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt