Microsoft slaktar mobilverksamheten

2016-05-25 14:40  
Foto: Alamy

Den amerikanska IT-jätten Microsoft ska ”strömlinjeforma” den redan hårdbantade mobiltelefonverksamheten, som bolaget köpte från Nokia 2014. Ytterligare 1 350 jobb väntas försvinna i Finland.

(Artikeln har uppdaterats)

Totalt påverkas 1 850 anställda av neddragningen, som enligt Microsoft beräknas leda till engångskostnader på motsvarande nästan åtta miljarder kronor. Den summan omfattar både avgångsvederlag och ytterligare nedskrivningar av värdet på verksamheten, som Microsoft betalade motsvarande 47 miljarder kronor för när affären slutfördes för nästan precis två år sedan.

Enligt Microsoftchefen Satya Nadella ska Nokia inte lämna mobiltelefonmarknaden helt och hållet. Bolaget ska dock i högre grad fokusera på företagsmarknaden, enligt ett pressmeddelande från Microsoft.

I Finland påverkas framför allt Tammerfors, där Microsoft lägger ner all verksamhet.

– När vi frågade hur många av de anställda i Tammerfors som mister jobbet var svaret: Samtliga. Det är svårt att förstå innebörden i det, säger den facklige representanten Kalle Kiili till Yle.

Kvar av den finländska mobilverksamheten blir endast några produktutvecklingsteam i Esbo, enligt nyhetsbyrån FNB.

Microsoft har redan tidigare gjort mycket kraftiga nedskärningar i verksamheten. Förra sommaren meddelade bolaget att enheten i Salo skulle läggas ner och att antalet anställda i Finland skulle minskas med 2|300 personer.

IT-jättens reträtt från den tuffa mobiltelefonmarknaden, där marknadsandelen för bolagets Windowstelefoner sjönk under en procent första kvartalet, fortsatte i förra veckan. Då berättade Microsoft att bolaget säljer sin verksamhet inom enklare mobiler, så kallade ”feature phones”, till taiwanesiska Foxconn och det nystartade finländska bolaget HMD.

Samtidigt meddelade Nokia att bolaget, tillsammans med just HMD, är på väg tillbaka till mobilmarknaden. HMD får exklusiva rättigheter att tillverka mobiler och surfplattor med Nokiamärket de kommande tio åren och planerar att investera motsvarande drygt fyra miljarder kronor under tre år.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt