Microsoft prisar Årets it-tjej

2016-03-18 14:40  
Elin Bäcklund med sin familj.

Elin Bäcklund utsågs till årets it-tjej vid Årets Student-galan 2016. Hon älskar programmering och vill jobba med elbilar.

Andelen kvinnor i it- och telekombranschen har sjunkit från 32 till 30 procent under 2014. Bristen på kvinnor är ett problem i en bransch som ser jämställdhet och kompetensförsörjning som två av sina stora utmaningar.

Det är med den bakgrunden som tävlingen Årets it-tjej anordnats de senaste 13 åren. Även om tävlingen ännu inte lyckats vända utvecklingen hoppas arrangörerna att den ändå kan bidra.

Årets it-tjej ska vara en förebild för andra tjejer som i dag inte tror att it-branschen är något för dem, och inspirera fler att söka till it-utbildningar.

Elin Bäcklund, 23, som läser teknisk fysik med specialisering inom programvara på Lunds universitet, utsågs till årets it-tjej 2016.

En grundkurs i Java gjorde att hon fick upp ögonen för programmering, och professorn som ledde kursen är också en av hennes förebilder. En annan är hennes mamma, som också arbetar i it-branschen.

Elin Bäcklunds drömjobb är utvecklare på elbilsföretaget Tesla i Silicon Valley. Det närmaste året ska hon dock vara ambassadör för Microsoft gentemot it-studenter. Hon får även en egen mentor på företaget.

Elins fem tips till tjejer som vill plugga it:

1. Det är en tillgång att vara tjej i en mansdominerad bransch. Ta vara på den.

2. Testa sajten Codecademy. Där kan du prova på att koda.

3. Tro på dig själv i alla lägen!

4. ”Learning by doing” stämmer. Du lär dig av dina misstag, så se dem aldrig som ett nederlag.

5. It finns inom allt och du kan göra allt du önskar.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL