Microsoft: Modellkontrakt alternativ till Safe Harbor

2015-09-25 14:42  
Mathias Strand, Microsofts chefsjurist för Västeuropa. Foto: Microsoft

Microsofts chefsjurist för Västeuropa säger att det kan finnas behov av alternativ till Safe Harbor-avtalet.

EU-domstolens generaladvokat anser att Safe Harbor-avtalet mellan EU och USA inte räcker för att skydda europeiska data som lagras på amerikanska bolags servrar. I det aktuella fallet handlar det om Facebook.

Enligt Yves Bot är ett 15 år gammalt beslut i EU-kommissionen som säger att Safe Harbor-principerna ger européer tillräckliga dataskyddsgarantier - i grunden ogiltigt.

Det är varje EU-lands datainspektion sak att besluta om vad som gäller, anser han. Avgörandet i facebookmålet fälls dock av EU-domstolen framöver.

Den amerikanska mjukvarujätten Microsoft har miljontals europeiska kunder, bland annat när det gäller e-post- och andra molntjänster.

- Vi får ju avvakta och se. Men vi har ett yttrande som ifrågasätter Safe Harbor. Och det understryker behovet av alternativ, säger Mathias Strand, Microsofts chefsjurist för Västeuropa till Ny Teknik.

Som ett sådant alternativ nämner han EU:s standardkontraktsklausuler, en slags i förväg godkända modellkontrakt som inbegriper hanteringen av personuppgifter.

Generaladvokatens yttrande utgör EU-politik på hög nivå, noterar Mathias Strand.

- Man ska också komma ihåg att det här är en generaladvokat som ser på det ur ett EU-perspektiv. Svenska datainspektionen är väl insatt i frågan och har sin syn på saken, säger han.

- Vi sätter det här med integritet högst på agendan så vi kommer såklart att följa utvecklingen.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Safe Harbor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt