Digitalisering

"Microsoft måste lösa musikproblemen"

Nu ställs krav på Microsoft att företaget löser problemen med ospelbar musik som köpts från MSN Music. Annars finns risken att kunder inte längre vågar köpa nedladdningsbara låtar från företaget.

Publicerad

Den inflytelserika organisationen Electronic Frontier Foundation, EFF, kräver nu att Microsofts vd Steve Ballmer offentligen ber de som handlat hos MSN Music om ursäkt.

Anledningen är att de som köpt nedladdningsbar musik från företagets numera nedlagda musikaffär inte kan lyssna på sina låtar om de skaffar ny dator eller uppgraderar Windows efter 31 augusti 2008.

Då upphör den tjänst som distribuerar de licensnycklar som krävs för att musiken ska kunna avlyssnas.

I ett öppet brev till Steve Ballmer kräver EFF att Microsoft betalar tillbaka de pengar som kunderna spenderat. Eller erbjuder gratis nedladdning av den köpta musiken från någon webbaffär som erbjuder låtarna utan kopieringsskydd, så kallat DRM.

EFF begär också att Microsoft verkar för att musiken som säljs idag till företagets mediaspelare Zune blir DRM-fri.

Enligt EFF är många användare av Zune nu oroliga över att deras inköpta musik kanske blir ospelbar i framtiden.

"Om Microsoft behandlar sina kunder från MSN Music så tarvligt, finns det då någon anledning att tro att företaget behandlar andra av sina kunder på ett bättre sätt?", skriver EFF i sitt brev till Steve Ballmer.

Microsoft kritiseras också för det råd de gett MSN Musics tidigare kunder.

De uppmanas att konvertera de nedladdade filerna till ett audioformat och sedan bränna vanliga ljud-cd. Från dessa ska musiken sedan åter konverteras till exempelvis mp3-filer som kan sparas och avlyssnas.

Det innebär att den som exempelvis köpt 100 låtar får bränna omkring tio cd för att rädda sin musik. En process som både kostar pengar och tar en massa tid.

"I realiteten läggs den tyngsta bördan på Microsofts bästa kunder, ju mer musik de köpt desto mer jobb får de", skriver EFF.

Steve Ballmer har ännu inte besvarat brevet officiellt och Microsoft har inte gett några presskommentarer om kraven som nu ställs på företaget.