Microsoft lämnar ut Skype-trafik till Säpo

2015-11-20 13:38  
Foto: Maja Suslin / TT

Statsminister Stefan Löfvens uttalande i går om att Säpo inte kan avlyssna krypterade Skype-samtal förvånar bedömare. Skype anses utgöra ett dåligt exempel, eftersom Säpo kan få dekrypterad trafikinformation från Microsoft.

På en presskonferens på torsdagen uppgav statsminister Stefan Löfven att Säpo och polisen behöver få möjlighet att använda hemlig dataavläsning för att kunna avlyssna elektronisk kommunikation, som är krypterad.

– Vi kan inte ha den ordningen att man (red anm: kriminella) säger att nu går vi över till Skype när Säpo avlyssnar dem.

På Twitter uppstod snabbt en diskussion kring Skype som exempel på något som motiverar införande av ett nytt tvångsmedel.

En av de som överraskades var Joachim Strömbergsson, kryptoexpert på Assured AB.

– Att säga att polisen måste ha tillgång till folks datorer för att kunna ta del av krypterad information och ta upp Skype är ett dåligt exempel, eftersom man kan gå till Microsoft och begära att tillgång till trafiken i klartext, säger han.

Microsoft köpte ip-telefonitjänsten Skype 2011 för 53 miljarder kronor.

– Då handlade det om det om peer-to-peer-trafik, men sedan dess har tjänsten byggts om och nu finns det en central funktion som hanterar samtalsinformationen, förklarar Joachim Strömbergson. Det senare underlättar utlämnandet av information till brottsbekämpande myndigheter.

Ny Teknik har även varit i kontakt med Mathias Strand, Microsofts chefsjurist för Västeuropa. Han bekräftar att Microsoft lämnar ut samtalsinformation efter begäran från svensk polis. En prövning görs dock av advokatbyrån Delphi på uppdrag av Microsoft.

- Vi har en process för begäran i enskilda fall för svensk polis, uppger Mathias Strand och att man har "en snabb och bra process" och att man fått beröm av svensk polis.

En initierad källa uppger för Ny Teknik att det i bland funnits problem med rutiner och olika länders lagstiftning.

– Men när det gäller terroristbekämpning har det aldrig varit några problem med att få information från amerikanska bolag såsom Microsoft.

Hemlig dataavläsning som regeringen vill införa för att förhindra terrorangrepp innebär att polisen i smyg placerar ett program i personers datorer. Programmet spionerar på allt som görs via datorn i realtid. Rent tekniskt kan ip-samtal då avlyssnas i realtid, och meddelanden läsas innan de krypteras.

En fördel med hemlig dataavläsning är också att polisen slipper gå till olika tjänsteutövare och få sin begäran prövad av deras jurister. I dag finns det en uppsjö olika krypterade samtals- och meddelandetjänster, som Whatsupp, Signal och Telegram, och nya dyker upp hela tiden.

– Man kan kringgå låsningar, vilket blir mer effektivt, säger Jonas Persson, it-forensisk expert på It-säkerhetsföretaget Bitsec.

 

Mer om: Skype

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt