Digitalisering

Microsoft lägger apptransformator på hyllan

Foto: TT
Foto: TT

Appgapet mellan Windows Phone och konkurrenterna Android och IOS brukar nämnas som en av de stora anledningarna till att Microsoft inte fått fart på försäljningen av sina telefoner.

Publicerad

Med Windows 10 skulle det problemet lösas bland annat genom enkla verktyg för att flytta appar från Android och IOS till Windows. Strategin presenterades under företagets utvecklarkonferens Build i våras och Microsoft visade hur enkelt det skulle vara att flytta en app från Android till Windows för en utvecklare.

Grovjobbet skulle hanteras av ett verktyg som Microsoft döpt till Astoria. Nu verkar det som om det verktyget skuffas undan på någon hylla i Redmond i stället för att hamna i hugade utvecklares händer.

Efter Build har Microsoft pratat allt mindre om Astoria och nu har företaget i ett uttalande sagt till sajten Recode att projektet inte går som planerat. Det är oklart om det betyder att det är ytterligare förseningar på gång eller om projektet helt lagts på is men flera bedömare tolkar det som att Microsoft fått kalla fötter när det gäller Astoria.

Orsaken är att verktyget kräver minimal insats från utvecklaren som vill flytta sin app. Microsoft översätter till exempel automatiskt kopplingar till Googletjänster som meddelanden och kartor till Microsofts egna motsvarigheter. Det betyder att appen inte behöver anpassas till Windows men att den heller inte känns som en riktig Windowsapp för användaren.

I stället rekommenderar nu Microsoft två andra verktyg för den som vill flytta appar. Ett för IOS-appar och ett för appar skrivna för webben. Båda kräver mer handpåläggning från en utvecklare men ger då också möjlighet för en bättre anpassning till Windows.

Få koll på digitaliseringen av företag och samhälle med vårt nyhetsbrev Digital Teknik!