Microsoft köper mark i Norrland för 256 miljoner

2018-12-11 14:14  
Microsofts vd Satya Nadella. Foto: AP Photo/Elaine Thompson/TT

Gävle och Sandviken har sålt 130 hektar mark till Microsoft. Men vad it-jätten ska använda marken till är ännu okänt.

Mjukvarujätten Microsoft planerar en storsatsning i Sverige. Det står klart på tisdagseftermiddagen efter att det blivit känt att bolaget har köpt 130 hektar mark av kommunerna Gävle och Sandviken. Den amerikanska mjukvarujätten betalar 269 miljoner kronor för en yta stor som 260 fotbollsplaner.

Vad Microsoft har för planer för marken framgår dock inte det pressmeddelande som skickats ut. Men med tanke på de datacenter som Facebook, Google och Amazon Web Services redan har byggt eller planerar att uppföra i Sverige, känns det inte osannolikt att köpet har att göra med Microsofts expansiva molnverksamhet.

Läs mer: Så erövrar Amazon Web Services molnet runt om i världen

För Gävles och Sandvikens del handlar affären om 140 miljoner kronor, respektive 129 miljoner kronor.

"Vår förhoppning är att detta kommer att leda till många nya arbetstillfällen i Gävle och Sandviken", skriver Göran Arnell, kommundirektör i Gävle, i ett pressmeddelande.

Patrik Stenvard, kommunstyrelsens ordförande i Gävle (M), lyfter fram närheten till Stockholm, kraftförsörjningen och möjligheterna att tillhandahålla kompetent arbetskraft som tänkbara förklaringar till att Microsoft väljer att etablera sig i regionen.

– Det här är nog ett av de största beslut jag varit med om att ta i kommunen, säger Patrik Stenvard, som också berättar att affärerna har gjorts upp under stor sekretess.

Ny Teknik har varit i kontakt med Microsoft Sverige, som varken vill bekräfta eller dementera om bolaget planerar att sätta upp datacenter i de två kommunerna.

Läs mer: Microsoft passerar Apple som världens mest värdefulla företag

– Microsoft ser Sverige och Norden som en attraktiv region för en fortsatt expansion i Europa. I takt med att planerna för marken utvecklas kommer vi kunna delge mer information, skriver Therése Treutiger, vice vd på Microsoft, till Ny Teknik.

Kalle Wiklund

Mer om: Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt