Microsoft gör hela rummet till pekskärm

2011-10-20 09:50  

Med en liten projektor och samma typ av kamera som i spelsystemet Kinect förvandlar forskare på Microsoft en hand, ett bord eller en hel vägg till pekskärm.

Slå telefonnumret i handflatan eller skriv rapporten direkt på bordet. Forskare vid Microsoft och Carnegie Mellon-universitetet har utvecklat en ny, bärbar teknik för att förvandla vad som helst i rummet till en interaktiv pekskärm.

En prototyp till det nya pekskärmssystemet, som kallas Omnitouch, visas upp den här veckan på en stor konferens om användargränssnitt i Santa Barbara i USA.

Prototypen består av en liten projektor och en kamera som mäter upp rummet i djupled. Kameran är en utvecklad version av den som Microsoft använder i spelkonsolen Kinect och som kommer från det israeliska företaget Primesense.

(Läs Ny Tekniks tidigare intervju med Primesense marknadschef)

Utrustningen bärs på axeln och ska inte kräva någon kalibrering enligt forskarna.

Djupledskameran mäter upp rummet genom att skicka ut ett prickigt mönster med hjälp av ir. Den kan urskilja fingrar och kan också avgöra om de rör vid ytan eller befinner sig ovanför.

I en film på Microsofts hemsida visas hur systemet kan användas för att till exempel öppna ett e-mail i handflatan eller att handen kan bli färgpalett för en målning på väggen.

Den än så länge ganska klumpiga prototypen ska enligt forskaran gå att krympa så att systemet ska kunna fästas till exempel på ett par glasögon.

Forskningen kring nya typer av pekskrämar har pågått på Microsoft under flera år. Forskarna bakom Omnitouch har tidigare visat upp liknande teknik inom projektet Lighspace.

Länk till forskningsrapport här

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt