Microsoft gör egen Anotopenna

2004-04-29 15:33  

Microsoft utvecklar en egen digital penna för vanligt papper. Mjukvarujättens teknik ser ut som en kopia av lundaföretaget Anotos idé. Men är framtagen av Microsofts forskargrupp i Kina, landet som också är Anotos drömmarknad.

Microsoft Research i Peking har utvecklat sin penna under fyra års tid. Precis som Anotos digitala penna bygger den på ett papper med ett nästan osynligt mönster. Med hjälp av det mönstret och en liten kamera i spetsen kan pennan fånga en digital bild av det som skrivs på pappret.
 
Pennan, som döpts till U-pen, är ännu ingen färdig produkt. Men den är tänkt att användas tillsammans med Microsofts befintliga produkter som till exempel Office-paketet. Men med möjlighet att skriva på dokument utan att vara bunden till datorn. Att den är utvecklad i Kina är heller ingen slump. De kinesiska tecknen vinner på att skrivas med penna i stället för tangentbord.
 
Asien har också hela tiden varit ett viktigt mål för Anoto. Men företaget känner sig inte hotat av att Microsoft tagit fram en produkt som så mycket liknar deras egen. Och det utan att köpa licens av dem. Tvärt om säger Anotos vd Örjan Johansson:
 
- Vi tycker att det är väldigt positivt att det finns likheter i det vi gör. Det betyder att Microsoft ser världen på samma sätt som vi.
 
Förhoppningen är att mjukvarujätten med sitt intresse för tekniken ska dra igång en marknad som Anoto har haft svårt att få igång själva. Det trots samarbeten med jättar som Nokia, HP och Hitachi. Målsättningen för Örjan Johansson är att den lundautvecklade tekniken ska bli en de facto-standard i branschen. Och då får gärna Microsoft vara med.
 
- För oss som lagt så mycket forskning på det här är det ju bara positivt att det händer något. Vi har i dagsläget cirka 400 patent på tekniken så både om Microsoft gör något tillsammans med oss eller om de gör något helt själva så är det ändå positivt för oss, säger Örjan Johansson.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt