Microsoft bygger domedagsvalv på Svalbard – för öppen källkod

2019-11-19 10:48  

Öppen källkod ska apokalypssäkras. I en gammal kolgruva på Svalbard ska alla aktiva Github-projekt lagras i tusen år.

Den norska ögruppen Svalbard är sedan ett årtionde hem för Global Seed Vault. Ett domedagsvalv med hundratusentals fröprover från hela världen, förvarade så att de ska kunna överleva en global katastrof.

Nu får frövalvet sällskap av ett annat apokalypssäkrat lager. Microsoft planerar att placera alla aktiva öppen källkod-projekt från utvecklarsajten Github i en bunker i en övergiven kolgruva på ön, rapporterar Bloomberg.

Platsen kallas för Arctic World Archive och är redan hem till en lång rad skrifter från Vatikanstatens arkiv till italienska filmer och brasilianska landägarregister.

Läs mer: Därför arkiveras gamla Stålmannen-filmen på en glasskiva

Microsoft, som förra året förvärvade Github för 65 miljarder kronor, kommer dock att bli den största kunden i valvet hittills. Här ska alla projekt som är under aktiv utveckling på Github den 2 februari 2020 låsas in och kunna förvaras i över 1 000 år.

Eftersom vare sig hårddiskar, flashminnen eller bluray-skivor har tillräcklig livslängd har Microsoft fått använda en mer analog lösning. De har köpt in en slags filmrullar skyddade med järnoxidpulver från det norska företaget Piql, som också äger själva bunkern. De ska hålla i mellan 500 och 1 000 år.

Arkiveras på 200 filmrullar

Piql har tidigare beskrivit tekniken som att de omvandlar datan till en stor bildfil, en slags gigantisk qr-kod, som sedan trycks på filmrullarna, skrev The Verge i en artikel för ett par år sedan. Bolaget har också byggt en slags avläsare som kan kopiera datan från rullarna till ett ”vanligt” lagringsformat.

På sikt kommer arkivet från Github att fylla 200 sådana rullar, som vardera har en lagringskapacitet på 120 gigabyte.

Läs mer: Nu har USA slutat använda disketter för att styra sina kärnvapen

Innehållet på den första av dessa Svalbardrullar är redan spikat. Den ska innehålla operativsystemen Linux och Android, programmeringsspråk som Python, Ruby och Rust, webbplattformarna Reach, Node och Native, AI-verktygen Tensorflow och FastAI samt kryptovalutorna Bitcoin och Ethereum. Därtill ytterligare runt 6 000 av de viktigaste projekten som finns på Github i dag.

Arkivet ska också innehålla instruktioner för all lagrad data så den kan dechiffreras och användas, en slags rosettasten, ifall den upptäcks så långt in i framtiden att dagens teknik fallit i glömska.

På sikt vill Microsoft installera fler katastrofsäkra kodbibliotek runt om i världen. I framtiden kan det bli aktuellt med lager som kan överleva under ännu längre tidsspann. Som exempel lyfts Microsofts Project Silica, där data etsas in på glas. Teorin är att den typen av lagring kan hålla i tiotusentals år.

Simon Campanello

Mer om: Github Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt