Merkel: Inte acceptabelt

2013-10-25 06:58  

USA förnekar att underrättelsetjänsten NSA avlyssnar förbundskansler Angela Merkels telefon, men det finns en möjlighet att man gjort det tidigare.

Tyskland kräver nu en förklaring av USA:s Berlinambassadör.

– Det är inte acceptabelt att spionera på vänner, slog Angela Merkel fast när hon anlände till EU-toppmötet.

Något som hon även framförde i sitt telefonsamtal med Barack Obama i onsdags.

Merkel betonade också att upprördheten inte handlar om hennes person; den handlar lika mycket om alla medborgares intresse av att kunna lita på att de inte avlyssnas.

Tyskland har information om att Merkels mobiltelefon har övervakats av NSA, sade talesmannen Steffen Seibert i går. USA förnekade snabbt, men Merkel ringde president Barack Obama och krävde en omedelbar och fullständig förklaring, och det är inte uppenbart att svaren lugnade.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle kommer att träffa USA:s ambassadör i Berlin, John B Emerson, senare i eftermiddag.

– Den tyska regeringens ståndpunkt kommer att klargöras i tydliga ordalag, säger Westerwelles taleskvinna.

Vita huset har sagt att man inte övervakar Merkel just nu, men förnekar inte möjligheten att hennes samtal kan ha avlyssnats tidigare.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte spekulera alltför mycket kring uppgifterna. Men om det stämmer är det illa, anser han.

– Det är naturligtvis oacceptabelt. Vi ska inte bete oss på det sättet mot varandra, säger Reinfeldt när han anländer till Bryssel.

TT: Tror du att din mobil är avlyssnad?

– Det vet jag inte, säger Reinfeldt.

– Jag noterar att det amerikanska svaret är att det inte stämmer, så jag vill inte spekulera i det.

– Det är klart att det är oerhört bekymmersamt, säger EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström (FP) om de nya avlyssningsuppgifterna.

Flera olika arbetsgrupper inom EU undersöker just nu de olika uppgifter som framkommit. Bland annat har EU-parlamentet krävt att det så kallade TFTP-avtalet om utbyte av finansiell information i kampen mot terrorister ska frysas, efter avslöjanden om otillbörligt agerande från USA:s sida.

– Vi har fått en hel del klargöranden och vi ska få ytterligare några och jag kommer troligen att träffa min motpart i USA om tio dagar och förhoppningsvis få ytterligare material. Det som vi fått hittills är försäkringar om att man inte har missbrukat avtalet på något sätt, säger Malmström.

Om Merkels telefon varit avlyssnad är det i själva verket en komplimang, säger en tidigare CIA-agent.

– Hur skulle NSA kunna vara ointresserat av att tjuvlyssna på personen som av (tidskriften) Forbes rankas som världens näst mäktigaste, efter president Obama? säger Joseph Wippl, tidigare vid CIA och nu knuten till Boston University.

Och om NSA inte avlyssnat Merkel kan det också tolkas positivt, för tysk IT-säkerhet.

– Förbundskansler Merkel är viktig. Om NSA inte övervakat hennes kommunikationer kan det bara bero på att NSA inte lyckats göra det, säger Wippl.

TT / Ny Teknik

Mer om: Övervakning NSA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt