Mer flis till Friis och Zennström

Niklas Zennström och Janus Friis Foto: Joost

UPPDATERAD De båda Skypgrundarna Janus Friis och Niklas Zennström väntas kamma hem vardera 3,5 miljarder kronor när Microsoft köper Skype av Ebay.

Programvarujätten Microsofts köp av internettelefoniföretaget Skype för 8,5 miljarder dollar uppger nu vara i hamn.

Microsoft har ännu inte gått ut med officiella uppgifter om affären, som blir det största förvärvet i Microsofts historia.

Men om förhandsuppgifterna stämmer om ett pris på 8,5 miljarder dollar blir det ytterligare ett mångmiljardklipp för de båda Skypegrundarna Janus Friis och Niklas Zennström.

De äger tillsammans 14 procent av Skype och med ett dollarpris på 6,30 svenska kronor får de cirka 3,5 miljarder svenska kronor vardera.

Det ska läggas till de miljarder som de tjänade på den första försäljningen av Skype som gjordes hösten 2005..

Då köpte den amerikanska e-handelsjätten Ebay Skype för 2,6 miljarder dollar plus 1,5 miljarder dollar i success fee, om Skype utvecklades enligt förväntan. Zennström och Friis behöll en mindre del.

Vid affären med Ebay behöll Zennström och Friis rättigheterna till Skypes viktigaste mjukvara och hyrde ut den till Skype enligt ett licensavtal.

Fyra år senare, i slutet av 2009, sålde de programrättigheterna till Ebay i utbyte mot 14 procent av aktierna i Skype.

Under  2009 sålde Ebay 70 procent av sin del av Skype till riskkaptialbolagen Silver Lake och Canada Pension Plan Investment Board.

Dessa två äger tillsammans 56 procent av Skype, Ebay äger 30 procent och  Janus Friis och Niklas Zennström 14 procent tillsammans.

Ebay får 2,55 miljarder dollar i affären och får med råge tillbaka vad de en gång gav i den affär som då fick världen att häpna över summan som Ebay betalade för ett ganska färskt internetföretag.

Zennström och Friis ägde inte hela Skype när det såldes till Ebay, eftersom man under resans gång tagit in riskkapital för expansionen och det är inte klart hur mycket de personligen fick i Ebay-affären.

De grundade Skype 2002. Strax innan hade de sålt den kontroversiella fildelningssajten Kazaa tjänat en slant även där.

Med samma typ av fildelningsteknik som de byggt Kazaa byggde de sedan internettelefonisystemet Skype.

Lars Anders Karlberg

Jonas Karström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt