Mer diskant förbättrar mobilens ljud

2011-11-07 13:55  

Svårt att höra mobilsamtalet i bullrig omgivning? Det kan bero på att mobiltekniken klipper diskanttonerna för lågt.

Trots att den mänskliga rösten producerar diskanttoner högre än 5000 hertz, så överförs endast frekvensområdet 300 - till 3400 hertz vid mobilsamtal. Högre frekvenser anses inte viktiga för att förstå tal.

Men forskare vid universiteten i Arizona och Utah har tagit fasta på något som musiker känt till sedan länge, hur förödande det kan vara för en konsert om de högre frekvenserna inte går fram.

Forskarna spelade in både kvinnliga och manliga röster som dels fick läsa, dels sjunga texten till USAs nationalsång.

Sedan spelades inslagen upp men hela frekvensområdet under 5700 hertz filtrerades bort. Åhörare kunde ändå bestämma om det var en kvinnlig eller manlig röst, de kunde urskilja de bekanta passagerna ur texten och om personen sjöng eller talade.

Forskarna hävdar att de högre frekvenserna är viktiga informationsbärare även vid mobilsamtal, särskilt i ljudliga omgivningar när de lägre frekvenserna riskerar att drunkna.

Forskningen presenterades vid ett seminarium om akustik i San Diego i helgen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt